Netanjahuova strana vyhrala voľby v Izraeli

NETKY.SK • 3 Marec 2020, 07:11 • 2 min
Netanjahuova strana vyhrala voľby v Izraeli

Strana Likud izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyhrala pondelkové parlamentné voľby, so svojimi spojencami ale podľa odhadov nezískala väčšinu v parlamente.

slovakia

left justify in out

Pravicový blok okolo Netanjahua podľa denníka Ha'arec obsadí nanajvýš 59 zo 120 kresiel v parlamente. Na zostavenie fungujúcej vlády treba väčšinu 61 mandátov. 

 

Netanjahu v prvom povolebnom vystúpení napriek tomu hovoril o veľkom víťazstve

"Napriek všetkému sme vyhrali," povedal 70 ročný Netanjahu a víťazstvo svojej stany Likud označil za "veľké" a za "najdôležitejšie" vo svojom živote.

 

"Hovoril som s lídrami všetkých pravicových zoskupení. Urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme zostavili širokú národnú vládu, ktorá bude dobrá pre Izrael," dodal premiér. Podľa neho je načase skončiť s "nekonečnou predvolebnou kampaňou". "Je čas na zmierenie," dodal.

 

 

Podľa odhadov získa Netanjahuov Likud 36 až 37 mandátov. Jeho spojenci, ultraortodoxnej strany Sas a Jednotný judaizmus tóry by podľa nových odhadov mali získať desať a sedem kresiel v parlamente, aliancia Pravica šesť. Gancova Modrá a biela obsadí 30 kresiel a tretia najsilnejší bude Spoločná kandidátka arabských strán so 14 kreslami. Jisrael Beiteitnu Avigdora Liebermana obsadí tiež sedem kresiel rovnako ako koalícia ľavicovo orientovaných strán Geser-Meracie a Strana práce.

 

Volebná účasť vyššia ako na Slovensku
Po sčítaní 17,7 percenta hlasov má Likud 37 kresiel a Modrá a biela 30. Oficiálny výsledok volieb sa očakáva až za niekoľko dní. Aké bude zhruba rozloženie síl v parlamente, by ale mohlo byť známe už dnes. Podľa volebnej komisie predstavovala účasť v pondelňajších voľbách 71 percent. List Ha'arec uviedol, že je to najviac od roku 2015.

 

Pondelkové izraelskej voľby boli už tretie za necelý rok. Ani po septembrovom, ani po aprílovom hlasovaní sa lídrom strán nepodarilo zostaviť vládu s podporou parlamentnej väčšiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies