Nemecko: Pozostatky bulharského kráľa Ferdinanda previezli do Sofie

NETKY.SK • 30 Máj 2024, 08:03 • 2 min
Nemecko: Pozostatky bulharského kráľa Ferdinanda previezli do Sofie

SOFIA - Z Nemecka do Bulharska repatriovali telesné pozostatky Ferdinanda Sasko-Kobursko-Gothajského. Bol prvým bulharským kráľom po piatich storočiach osmanskej nadvlády. Pochované budú v rodinnej krypte v paláci na predmestí Sofie, informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Rakvu s pozostatkami Ferdinanda previezlo späť do Bulharska z nemeckého mesta Coburg vojenské lietadlo.
 
Následne ju priviezli do Vranského paláca na predmestí Sofie, kde sa v prítomnosti kráľovskej rodiny a pozvaných hostí konal pohrebný obrad. Niekdajšiemu panovníkovi sa mohli pokloniť aj bežní občania. Dočasný bulharský premiér Dimitar Glavčev, ani prezident Rumen Radev sa na obrade nezúčastnili.
 
Rakvu s pozostatkami kráľa uložia do rodinnej krypty vo Vranskom paláci v rámci súkromného obradu.
 
Až do svojho do konca rusko-tureckej vojny v roku 1878 bolo Bulharsko vazalom Osmanskej ríše. Princ Ferdinand Sasko-Kobursko-Gothajský mu vládol od roku 1887, v roku 1908 vyhlásil nezávislosť Bulharska a stal sa jeho kráľom.
 
Ferdinand I. vládol 31 rokov, ale po dvoch prehrách - v druhej balkánskej vojne v roku 1913 a prvej svetovej vojne ako spojenec Nemecka - bol v roku 1918 nútený abdikovať.
 
Po abdikácii sa už nikdy nemohol vrátiť do Bulharska a až do svojej smrti vo veku 87 rokov v roku 1948 žil v rodinnom sídle v bavorskom Coburgu.
 
Jeho telesné pozostatky boli uložené v rakve vedľa sarkofágov jeho rodičov v krypte Kostola svätého Augustína a čakali na repatriáciu do Bulharska, čo bolo jeho posledné želanie pred smrťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Ilustračné foto: airportkosice.sk
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies