Nelegálny migrant z Bieloruska pobodal poľského pohraničníka: Poľsko obnoví nárazníkovú zónu

NETKY.SK • 29 Máj 2024, 15:27 • 2 min
Nelegálny migrant z Bieloruska pobodal poľského pohraničníka: Poľsko obnoví nárazníkovú zónu

VARŠAVA - Poľsko opäť vytvorí na hraniciach s Bieloruskom nárazníkovú zónu. Oznámil to poľský premiér Donald Tusk po tom, čo v utorok pobodal ilegálny migrant z Bieloruska poľského pohraničníka, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Hranica medzi Poľskom a Bieloruskom sa dostala do centra pozornosti v roku 2021, keď sa ju hromadne snažili prekročiť ilegálni migranti. Zo zorganizovania tejto migračnej krízy je obviňované Bieloruska, ktoré však odmieta, že by pomáhalo usmerňovať migrantov k hraniciam s Poľskom.
 
"Bolo nám odporučené, že by sme mali rýchlo obnoviť 200-metrovú nárazníkovú zónu v tejto oblasti... sme pripravení toto rozhodnutie prijať začiatkom budúceho týždňa," povedal Tusk na tlačovej konferencii neďaleko hraníc.
 
Nárazníkovú zónu na hraniciach s Bieloruskom vytvorila v roku 2021 predchádzajúca poľská vláda vedená nacionalistickou stranou Právo a spravodlivosť. V čase jej zavedenia ju kritizovali obrancovia ľudských práv, podľa ktorých zóna predstavovala prekážku pri snahách o poskytnutie pomoci migrantom vrátane žien a detí, ktoré uviazli na hraniciach.
 
V posledných týždňoch opäť narástol počet migrantov, ktorí sa snažia poľsko-bieloruské hranice prejsť, a pohraničníci už hlásili viacero násilných incidentov.
 
V utorok jeden z nelegálnych migrantov pobodal nožom cez plot na hranici poľského vojaka, ktorý utrpel život ohrozujúce zranenia.
 
Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz oznámil, že Poľsko je pripravené posilniť počet vojakov na hraniciach s Bieloruskom. Ich počet nespresnil, ale momentálne sa tam nachádza asi 5 500 vojakov.
 
Poľsko celkovo plánuje vynaložiť na posilnenie svojich hraníc s Bieloruskom v prepočítaní 2,4 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Ilustračné foto: krakowpost.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies