Najvýkonnejší reaktor Európy je mimo prevádzky. Dôvod? Technické problémy

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 08:49 • 2 min
Najvýkonnejší reaktor Európy je mimo prevádzky. Dôvod? Technické problémy

Tretí reaktor fínskej atómovej elektrárne Olkiluoto je odstavený v dôsledku poruchy turbíny, ktorú už prešetrujú príslušné úrady. Oznámila to fínska energetická spoločnosť TVO, informuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Fínska energofirma, ktorá zmienenú elektráreň prevádzkuje, odhadla, že odstávka by mala trvať približne 24 hodín.
 
Po tom, ako sa komplikáciu podarí odstrániť, bude možné začať so zvyšovaním výkonu tohto reaktora, pričom výkon 1 499 megawattov by mal byť následne schopný dosiahnuť do približne 12 hodín.
 
Olkiluoto 3 je takzvaný európsky tlakovodný reaktor generácie III+ vyvinutý francúzskymi firmami, má kapacitu 1 600 megawattov.
 
Jeho výstavba sa začala v roku 2005 a prvýkrát ho skúšobne spustili na plný výkon predvlani v septembri. Do prevádzky bol potom uvedený v apríli 2023. Vyrába viac než desať percent elektriny vo Fínsku.
 
Olkiluoto 3 je so svojou výrobnou kapacitu 1 600 megawattov najvýkonnejším jadrovým reaktorom v Európe, zatiaľ čo ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň je so svojimi spolu šiestimi reaktormi zase najväčšou európskou elektrárňou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters/TVO, Foto: Lucas Ekblad / Yle
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies