Na ukrajinského prezidenta chceli spáchať atentát. Kyjev tvrdí, že odhalil ruských agentov, ktorí ho plánovali zabiť

NETKY.SK • 7 Máj 2024, 17:46 • 2 min
Na ukrajinského prezidenta chceli spáchať atentát. Kyjev tvrdí, že odhalil ruských agentov, ktorí ho plánovali zabiť

KYJEV - Ukrajinská civilná kontrarozviedka (SBU) dnes uviedla, že odhalila skupinu agentov ruskej tajnej služby (FSB), ktorí údajne plánovali zabiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ďalších ukrajinských predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

SBU zadržala päť osôb vrátane dvoch členov Štátnej bezpečnostnej služby, ktorá je zodpovedná za ochranu najdôležitejších úradov v krajine. Jednou z úloh agentov bolo hľadať medzi členmi prezidentskej ochranky osobu, ktorá by bola ochotná vziať Zelenského ako rukojemníka a potom ho zavraždiť.

Zelenskyj nebol jediným terčom

Okrem Zelenského agenti údajne plánovali zabiť aj riaditeľa SBU Vasyľa Maljuka a šéfa vojenskej rozviedky (HUR) Kyryla Budanova. Podľa ukrajinských vyšetrovateľov podozriví odovzdávali informácie ruskej strane a pripravovali aj prostriedky na uskutočnenie teroristického útoku. Jeden z nich dostal dva drony a muníciu do nich. Údajne ich odovzdal svojim spoločníkom, aby ich použili.

Informácie o tom, že Moskva sa pokúšala uskutočniť atentát na Zelenského, sa objavili najmä v prvých dňoch ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári 2022, keď ruské jednotky útočili na Kyjev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TA3 / ČTK, Foto: TASR/AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies