Na Slovensko pricestovala štátna tajomníčka pre európske záležitosti Rumunska

NETKY.SK • 31 Máj 2024, 09:15 • 2 min
Na Slovensko pricestovala štátna tajomníčka pre európske záležitosti Rumunska

BRATISLAVA - Štátna tajomníčka pre európske záležitosti Ministerstva zahraničných vecí Rumunska Daniela Gitmanová dnes pricestovala do Bratislavy na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky. Na ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR absolvovala pracovné konzultácie so štátnym tajomníkom rezortu slovenskej diplomacie Marekom Eštokom. Rokovanie nadviazalo na januárovú pracovnú cestu ministra zahraničných vecí SR Juraja Blanára v Rumunsku.

slovakia

left justify in out

Slovensko Rumunsko spájajú nielen mnohé spoločné pozície v európskych politikách a medzinárodných otázkach, ale aj viacero historických udalostí. Rumunsko bolo prvou krajinou, ktorá uznala nezávislú Slovenskú republiku a Slovensko zase prvým štátom, ktorý ratifikoval vstup Rumunska do Európskej únie. Štátny tajomník M. Eštok ocenil historické väzby a konkrétne kroky, ktoré dokazujú blízkosť a priateľstvo oboch štátov. „Môžeme stavať na tomto pevnom základe a ďalej zveľaďovať vzájomnú spoluprácu v širokom spektre moderných oblastí, akými sú jadrová energetika, obranný priemysel či univerzitná spolupráca, veda a výskum,“ dodal M. Eštok.

Hlavnými témami rokovania boli slovensko-rumunské bilaterálne vzťahy v oblasti hospodárstva, energetiky, obrany, vzdelávania a študentských výmen, starostlivosti o historické miesta a rozsiahla agenda európskych tém vrátane blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu, rozširovania EÚ, oblasti jednotného trhu či otázka migrácie. Štátny tajomník vyjadril podporu Slovenska pri dosiahnutí plnohodnotného členstva Rumunska v Schengenskom priestore, ako aj jeho vstupu do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Partneri sa venovali taktiež medzinárodným bezpečnostným otázkam, pričom diskutovali o príprave na blížiaci sa júnový Mierový samit o Ukrajine vo Švajčiarsku, ktorého sa zúčastní i Rumunsko. Marek Eštok zdôraznil, že Slovensko podporuje mierové riešenie vojenského konfliktu na Ukrajine: „Zasadzujeme sa za okamžité ukončenie zabíjania, nastolenie prímeria a začatie rokovania oboch strán konfliktu,“ povedal Eštok.

Štátny tajomník M. Eštok pripomenul, že minister Juraj Blanár sa počas januárovej návštevy Rumunska stretol v meste Oradea tiež so slovenskou krajanskou komunitou. M. Eštok aj v tejto súvislosti vyzdvihol príkladný prístup Rumunska v oblasti ochrany práv národnostných menšín: „Slováci tu majú podporu v zachovávaní svojho materinského jazyka i tradícií. Rumunský parlament vyhlásil 25. máj ako Deň slovenského jazyka.“ Podľa slov štátnej tajomníčky D. Gitmanovej Rumunsko zase oceňuje príkladnú starostlivosť o rumunské historické pamätné miesta na Slovensku, ktorých je viac ako 50. Najväčším vojenským cintorínom rumunských vojakov na Slovensku a zároveň jedným z najväčších v Európe je Rumunský vojenský cintorín z 2. svetovej vojny vo Zvolene, na ktorom je pochovaných viac ako 11-tisíc vojakov, ktorí bojovali na území dnešného Slovenska a podieľali sa na oslobodení takmer tretiny jeho územia. Rumunsko sa rovnako ako jediný štát Varšavskej zmluvy nezúčastnil na invázii do Československa v roku 1968.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies