Sánchez: Španielsko uzná palestínsky štát vrátane Západného brehu. A kto ešte?

NETKY.SK • 28 Máj 2024, 13:26 • 2 min
Sánchez: Španielsko uzná palestínsky štát vrátane Západného brehu. A kto ešte?

MADRID - Španielsky premiér Pedro Sánchez uviedol, že španielska vláda na utorkovom zasadnutí Rady ministrov uzná palestínsky štát. Tento štát majú v utorok oficiálne uznať aj Írsko a Nórsko, informujú agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Sánchez v utorok vo vyhlásení v Madride informoval, že Španielsko tento štát uzná vrátane Pásma Gazy a Západného brehu Jordánu s hlavným mestom vo východnom Jeruzaleme a pod správou palestínskych autonómnych území.
 
"Je to historické rozhodnutie, ktoré má jediný cieľ, a tým je pomôcť Izraelčanom a Palestínčanom dosiahnuť mier," povedal Sánchez. Informovala o tom agentúra AP.
 
"Nie je to rozhodnutie, ktoré prijímame voči niekomu. Už vôbec nie voči Izraelu," dodal. Zdôraznil, že Španielsko neuzná žiadne zmeny v hraniciach stanovených v roku 1967, pokiaľ s tým nebudú súhlasiť všetky zúčastnené strany.
 
Španielsko, Írsko a Nórsko svoje rozhodnutie uznať palestínsky štát oznámili minulý týždeň. Izrael následne varoval, že to bude mať vážne dôsledky pre ich vzájomné vzťahy.
 
Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii španielskemu konzulátu v Jeruzaleme nariadilo od 1. júna zastaviť poskytovanie konzulárnych služieb Palestínčanom.
 
Palestínsky štát už uznali desiatky krajín, zatiaľ tak však neurobila žiadna významná západná mocnosť, dodáva AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters/AP, Foto: Pedro Sánchez/rtve.es
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies