Na Ministerstve zahraničných vecí Ruska sú hlboko sklamaní novou jadrovou doktrínou USA

NETKY.SK • 3 Február 2018, 22:59 • 2 min
Na Ministerstve zahraničných vecí Ruska sú hlboko sklamaní novou jadrovou doktrínou USA

MOSKVA - Obsah novej jadrovej doktríny, vyhlásenou Spojenými štátmi 2. februára, vyvolalo hlboké sklamanie. Už pri prvom oboznámení sa s textom vidieť konfrontačný nástroj a protiruskú orientáciu tohto dokumentu, je uvedené vo vyhlásení Ministerstva zahraničných vecí ruska. Informuje RG.ru.

slovakia

left justify in out

Podľa ruských diplomatov, USA zdôvodňujú svoju politiku v oblasti rozsiahleho nahromaždenia jadrových zbraní, odkazom na modernizáciu jadrových síl Ruska. To všetko nemá nič spoločné so skutočným stavom veci. Vojenská doktrína Ruskej federácie obmedzuje možnosť používania jadrových zbraní s čisto obrannými scenármi .

 

"Spojené štáty sa pokúšajú spochybniť naše právo pre sebaobranu, keď dochádza k agresii a kritickej situácii pre existenciu nášho  štátu," uviedli autori dokumentu.

 

Rovnako znepokojujúce sú aj skutočne "bezrozmerné" prístupy Washingtonu k otázke o používaní jadrových zbraní: deklaruje možnosť jeho použitia v prípade "mimoriadnych okolností", ktoré autori doktríny neobmedzujú vojenskými scenármi.

 

Okrem toho, USA stále udržiavajú v Európe, a dokonca modernizujú, svoje taktické jadrové zbrane a umiestňujú ich v tesnej blízkosti ruských hraníc. Navyše v NATO existuje prax takzvaných "spoločných jadrových misii", v rámci ktorých nejadroví členovia aliansu sa zúčastňujú pri plánovaní používania amerických jadrových zbrani a sú zapojené do výcviku na zaobchádzanie a manipuláciu s nimi, čo je hrubé porušenie Zmluvy o nešírení jadrových zbrani.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies