Môžu zrkadlá oproti sebe vytvárať nekonečné odrazy?

NETKY.SK • 18 Máj 2024, 18:16 • 2 min
Môžu zrkadlá oproti sebe vytvárať nekonečné odrazy?

Nekonečné zrkadlá sú zábavným trikom, ale fyzika vysvetľuje, prečo to nemusí byť pravda.

slovakia

left justify in out

V zrkadlovej sieni sa môžete vidieť roztiahnutí, skomprimovaní a znásobení vďaka zrkadlovej fyzike. Jedno zrkadlo sa odráža od druhého, ktoré sa odráža od ďalšieho atď. Môže sa zdať, že by to mohlo pokračovať nekonečne veľakrát. Môžu však zrkadlá, ktoré stoja oproti sebe, skutočne vytvárať nekonečné množstvo odrazov?
 
Teoreticky áno, ale nedokonalosť zrkadiel to prakticky znemožňuje, uviedli odborníci pre Live Science. Zrkadlové materiály, ktoré sa dnes bežne používajú, ako napríklad sklo pokryté tenkými vrstvami striebra a hliníka, pri každom odraze absorbujú malé množstvo svetla.
 
"Ak by sme mali dokonalé zrkadlo, odrazov by bolo nekonečne veľa," povedal Rajesh Menon, profesor elektrotechniky na Univerzite v Utahu. "Pri každom odraze však vždy dochádza k malej strate, predovšetkým v dôsledku absorpcie. Takže po mnohých odrazoch je svetlo úplne absorbované, a preto sa odrazy končia."

V tomto prípade sa dokonalé zrkadlo nemusí nevyhnutne vzťahovať na zrkadlo, ktoré odráža najkrajší obraz, ale skôr na zrkadlo, ktoré odráža 100 percent svetla bez toho, aby ho pohltilo.

Keď zrkadlá odrážajú svetlo tam a späť, podieľajú sa na zákone odrazu, povedal Menon. Podľa tohto fyzikálneho zákona svetlo dopadá a odráža sa od hladkého odrazového povrchu pod rovnakým uhlom. Preto váš odraz v zrkadle v kúpeľni vyzerá realisticky, zatiaľ čo váš obraz v zrkadle v zábavných parkoch je skreslený.

Tieto odrazy však časom strácajú svoju jasnosť. "Vždy, keď svetlo dopadne na zrkadlo, neodrazí sa všetko - odrazí sa len 90 - 98 percent a zvyšok sa pohltí," uviedla Julie Bentleyová, profesorka optiky na Rochesterskej univerzite. Výsledkom je, že tieto odrazy sa stmievajú a stmievajú, pretože sa pohlcuje stále viac svetla, až kým nie je dostatok svetla na to, aby bolo vidieť odraz, povedala Bentleyová.

Koľko odrazov je možných?

S veľmi dobrými zrkadlami, takými, ktoré pohlcujú minimum svetla, môžete byť schopní vytvoriť desiatky tisíc odrazov, povedal Menon.

V súčasnosti žiadny zrkadlový materiál nedokáže odrážať 100 percent viditeľného svetla. Dá sa to však dosiahnuť pri veľmi špecifických parametroch pre jednu vlnovú dĺžku alebo "farbu" svetla, dodal Menon.

"Zvyčajne sa to dosahuje zrušením prechádzajúceho svetla prostredníctvom javu nazývaného 'deštruktívna interferencia'," pričom mal na mysli svetlo, ktoré prechádza prostredím namiesto toho, aby sa odrážalo alebo pohlcovalo.

A hoci typické zrkadlá nemusia byť dokonalými reflektormi, vytváranie aj tisícov odrazov môže byť dôležitým vedeckým nástrojom, uviedli Bentleyová a Menon. Veľký počet odrazov sa dá napríklad použiť na vytvorenie laserov alebo na pomoc solárnym panelom pri absorpcii svetla.

"Zachytávanie svetla v tenkých solárnych článkoch využíva tento jav na to, aby sa svetlo mnohokrát odrazilo, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že bude absorbované," povedal Menon. "Chceme, aby sa svetlo absorbovalo, aby sme mohli vyrábať elektrinu!"

               



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Live Science, Foto: Philippe Lejeanvre / Getty Images
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies