Mount Everest si vypýtal ďalšiu obeť: Pri výstupe zahynul horolezec, po šerpovi sa pátra

NETKY.SK • 23 Máj 2024, 10:16 • 2 min
Mount Everest si vypýtal ďalšiu obeť: Pri výstupe zahynul horolezec, po šerpovi sa pátra

KÁTHMANDU - Kenský horolezec zahynul pri výstupe na Mount Everest. Sprevádzal ho nepálsky šerpa, ktorý je naďalej nezvestný. Informoval o tom predstaviteľ miestneho oddelenia turizmu. Správu priniesla AFP.

slovakia

left justify in out

Spojenie s Joshuom Cheruiyotom Kiruiom a šerpom Nawangom sa stratilo ešte v stredu ráno. Na 8 849 metrov vysokú horu potom nasadili pátrací tím.
 
Telo kenského horolezca našli medzi špičkou hory a tzv. Hillaryho výšvihom (Hillary Step), ktorý kedysi predstavoval poslednú prekážku na ceste na vrchol Mount Everestu. Ide tak už o najmenej tretie úmrtie za túto sezónu. Po šerpovi Nawangovi naďalej pátrajú.
 
Pátra sa aj po 40-ročnom britskom horolezcovi a 21-ročnom nepálskom sprievodcovi, ktorí sú nezvestní od utorka rána, keď sa pri ich zostupe z vrcholu zrútil ľadopád.
 
Ako napísala AFP, začiatkom mája sa dvaja horolezci z Mongolska stratili po dosiahnutí vrcholu Mount Everestu. Neskôr ich našli mŕtvych.
 
V Nepále sa nachádza osem z desiatich najvyšších vrcholov sveta. Tamojšie úrady vydali pre tohoročnú sezónu povolenie na zdolanie hôr vyše 900 horolezcom, z čoho v 419 prípadoch išlo o povolenie na výstup na Everest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Foto: Horolezci na výprave na Mount Everest / iStockphoto
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies