Slovenská divadelná scéna je v zlatej ére: Nové hry lákajú stovky návštevníkov, pričom klasiky nikdy nesklamú

NETKY.SK • 18 Máj 2024, 19:00 • 2 min
Slovenská divadelná scéna je v zlatej ére: Nové hry lákajú stovky návštevníkov, pričom klasiky nikdy nesklamú

Jadrom slovenského divadla je hlboká úcta ku klasike a hry renomovaných slovenských dramatikov neustále uchvacujú divákov. Slovenské národné divadlo, prestížna inštitúcia, pravidelne uvádza majstrovské diela preverené časom.

slovakia

left justify in out

Slovenská divadelná scéna je pulzujúca tapiséria kreativity, emócií a kultúrneho rozprávania, ktorá je už dlho základným kameňom umeleckej identity národa. Keď sa ponoríme do sveta slovenskej drámy, odkrývame sféru, v ktorej harmonicky koexistujú klasické príbehy a inovatívne nové diela, ktoré divákom ponúkajú bohatý a rozmanitý divadelný zážitok.

Jadrom slovenského divadla je hlboká úcta ku klasike a hry renomovaných slovenských dramatikov neustále uchvacujú divákov. Slovenské národné divadlo, prestížna inštitúcia, pravidelne uvádza majstrovské diela preverené časom. Diela ako „Zmierenie alebo dobrodružstvo v čase žatvy“ Jána Palárika a „Hriech / jej pastorkyňa“ Jozefa Gregora Tajovského sú ukážkovými príkladmi hier, ktoré odzrkadľujú slovenského ducha a historický kontext a rezonujú u súčasného publika svojimi nadčasovými témami.

Moderné problémy

Moderné SND je tiež platformou pre súčasné hlasy, inscenuje hry, ktoré riešia moderné problémy a predvádzajú talenty súčasných dramatikov. „Kubo“, hra, ktorá skúma dichotómiu postavy vnímanej ako bezbranného prosťáčka a nebezpečného jedinca, je nedávnym prírastkom, ktorý vzbudil značný záujem. Podobne aj Ples podľa diel Boženy Slančíkovej-Timravy predstavuje moderný pohľad na klasickú slovenskú literatúru.

Inovácie v slovenskom divadle sa neobmedzujú len na nové scenáre. Kreatívne adaptácie medzinárodných diel a autorských produkcií ponúkajú nové pohľady a skúsenosti. „Malé ženy“ adaptované podľa obľúbeného románu Louisy May Alcottovej a „Macbeth“, jedna z najsilnejších tragédií Williama Shakespeara, boli prepracované tak, aby odrážali slovenské cítenie a zároveň si zachovali svoju univerzálnu príťažlivosť.

Jednou z najvýznamnejších inscenácií posledných rokov je „The Play that Goes Wrong“. Túto komédiu, ktorá vznikla vo Veľkej Británii, si slovenskí diváci obľúbili pre jej veselé poňatie všetkého, čo sa môže počas divadelnej inscenácie pokaziť. Jeho úspech spočíva v precíznom prevedení grotesknej komédie a schopnosti hercov zachovať si ilúziu spontánnosti.

Slovenské národné divadlo je uznávanou inštitúciou na Slovensku s históriou, ktorá sa prelína s kultúrnym a politickým príbehom krajiny. Založené krátko po vzniku prvej Československej republiky v roku 1918, SND je najstarším profesionálnym divadlom na Slovensku a pozostáva z troch súborov: opery, baletu a drámy.

Cesta SND sa začala v roku 1920 v budove bývalého mestského divadla s debutovým predstavením operného súboru Bedřicha Smetanu “Hubička” 1. marca. Nasledovalo predstavenie dramatického súboru “Mariša” od bratov Aloisa a Viléma Mrštíkovcov. Baletný súbor debutoval s Léo Delibesovou “Coppéliou” 19. mája 1920.

Pôvodne sa väčšina repertoáru SND hrala v češtine kvôli nedostatku slovenských hier, prekladov, hercov alebo spevákov. Prví slovenskí profesionálni herci, vrátane Andreja Bagara a Janka Borodáča, tvorili jadro propagačného dramatického súboru SND, čo znamenalo začiatok slovenskej divadelnej identity.

Umelecký rozvoj

Počas medzivojnového obdobia SND zažilo rozdelenie na české a slovenské dramatické skupiny, čo vytvorilo bohaté prostredie pre umelecký rozvoj. Tridsiate roky priniesli režisérov ako Jána Jamnického, ktorý do divadla zaviedol avantgardné prvky. Obdobie Slovenskej republiky počas vojny (1939-1945) bolo svedkom ideologických konfrontácií v súbore, ktoré odrážali širšie politické napätie tej doby.

Po druhej svetovej vojne SND zažilo generačnú výmenu s novými režisérmi a hercami, ktorí formovali jeho umelecký profil. Slovenská dráma rozkvitala s dielami autorov ako Ivan Stodola a Ján Barč-Ivan. Divadlo pokračovalo vo vývoji, reprezentovalo slovenskú kultúru na mnohých zahraničných turné a nakoniec sa presťahovalo do svojich súčasných priestorov, ktoré zahŕňajú historickú neorenesančnú budovu a novú budovu SND otvorenú v roku 2007.

Dnes SND stojí ako maják kultúry na Slovensku, kde sa predvádzajú tradičné aj súčasné diela. Zostáva svedectvom o odolnosti a kreativite slovenského umeleckého vyjadrenia a naďalej očarúva divákov predstaveniami, ktoré oslavujú bohaté dedičstvo národa a tešia sa na jeho budúcnosť.

Na Slovensku sa počas roka konajú rôzne divadelné festivaly. Tu sú niektoré nadchádzajúce udalosti. Divadlo na TrakOch v Trakoviciach je známe svojou komunitnou angažovanosťou a každoročnými aktivitami

Fest Art Shop & Studio v Trenčíne je kultúrny a umelecký festival. Festivaly na Slovensku uvedené na GoOut zahŕňajú celý rad podujatí ako WAVE Festival Trenčín 2024, open-air festival so začiatkom 14. júna, alebo Tehláreň 2024, ktorá je naplánovaná na 23. až 25. augusta.

Rubicon Festival 2024 je ďalším významným podujatím, ktoré sa koná v Nitre od 29. do 30. augusta. V septembri sa uskutoční Divadelná Nitra, festival Divadelná Nitra, ktorý patrí medzi pravidelné podujatia slovenského kultúrneho kalendára.

Tieto festivaly predstavujú zmes tradičného a súčasného divadla a ponúkajú niečo pre každého divadelného nadšenca. Podrobnejšie informácie vrátane konkrétnych dátumov a predaja vstupeniek nájdete na príslušných festivalových weboch alebo platformách ako GoOut a Festivaly.eu. Užite si bohatú divadelnú kultúru, ktorú Slovensko ponúka!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: snd.sk, www.tripadvisor.com.au, slovakia.travel, divadlonatrakoch.sk foto: SND
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies