Módna ikona Lagerfeld má svoju promenádu

NETKY.SK • 31 Máj 2024, 10:04 • 2 min
Módna ikona Lagerfeld má svoju promenádu

HAMBURG - Nemecké mesto Hamburg pomenovalo nábrežnú promenádu v centre po svojom rodákovi, módnom návrhárovi Karlovi Lagerfeldovi, informuje DPA.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak päť rokov po jeho smrti. Chodník dlhý 155 metrov vedie pozdĺž kanála Alsterfleet.
 
Lagerfeld svojím nezameniteľným štýlom určoval trendy v medzinárodnom svete módy, povedal na slávnostnom podujatí vo štvrtok hamburský minister kultúry Carsten Brosda. "Lagerfeldov umelecký duch zanechal svoju stopu aj v meste, kde sa narodil - teraz aj v podobe promenády," vyhlásil Brosda.

Štýlový vzhľad - biele vlasy, čierne slnečné okuliare a naškrobené goliere - dopomohol Lagerfeldovi stať sa známou ikonou vo svete umenia a módy. Jeho návrhy a celková práca pomáhali definovať svetovú módu viac ako pol storočia.
 
Lagerfeld okrem iného reinterpretoval tvídové saká so stuhami a strapcami, kombinoval šaty haute couture (vysokého štýlu) s teniskami, a objavil topmodelky.
 
Lagerfeld, ktorý zomrel vo februári 2019 ako 85-ročný, začal svoju kariéru v oblasti módy v 50. rokoch a pracoval pre niekoľko módnych domov vrátane Balmain, Patou a Chloé. V roku 1983 nastúpil do francúzskej spoločnosti Chanel.
 
Ako kreatívny riaditeľ značky Chanel až do svojej smrti dohliadal na všetky aspekty tvorby tohto módneho domu - od navrhovania kolekcií po reklamné kampane a výklady obchodov. Zaslúžil sa o oživenie značky a pomohol jej získať späť pozíciu jedného z najlepších módnych domov na svete.
 
Bol tiež kreatívnym riaditeľom talianskeho módneho domu s kožušinami a koženým tovarom Fendi, ako aj svojej vlastnej módnej značky. Počas svojej kariéry spolupracoval na rôznych projektoch v oblasti módy a umenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: DPA, Foto: Promenáda Karla Lagerfelda v Hamburgu/hamburg.de
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies