Novoodhalený Caravaggiov obraz sa predstaví v madridskom Prado +VIDEO

NETKY.SK • 27 Máj 2024, 18:19 • 2 min
Novoodhalený Caravaggiov obraz sa predstaví v madridskom Prado +VIDEO

MADRID - V múzeu Prado v Madride bude vystavený novo-overený obraz slávneho umelca zo 17. storočia Caravaggia.

slovakia

left justify in out

Ecce Homo, ktorý zobrazuje rímskeho miestodržiteľa Pontského Piláta, ako predstavuje Krista ľudu, je jedným z iba asi 60 známych diel talianskeho majstra – ale takmer uniklo pozornosti širšieho umeleckého sveta, keďže sa spočiatku pripisovalo menšiemu umelcovi.

Obraz bol stiahnutý z predaja na príkaz španielskej vlády v roku 2021, niekoľko hodín predtým, ako mal byť predaný v aukcii za otváraciu cenu 1 500 eur. Teraz, tri roky po tomto rozhodujúcom zásahu, je dielo vystavené po prvý raz od potvrdenia jeho skutočného stavu.

Začiatkom tohto mesiaca Prado uviedlo, že obraz je „bezpochyby majstrovským dielom Caravaggia“ a nazvalo ho „jedným z najväčších objavov v dejinách umenia“.

Caravaggio, ktorý zomrel v roku 1610 vo veku 38 rokov, bol známy svojim dramatickým využitím svetla a tieňa, aby vniesol hlboký psychologický realizmus do násilných scén, ktoré vo všeobecnosti zobrazoval. Kunsthistorici označili jeho prácu za začiatok moderného maliarstva.

Predpokladá sa, že Ecce Homo patril do súkromnej zbierky španielskeho kráľa Filipa IV., kým bol vystavený v bytoch jeho syna Karola II.

Znovu sa objavil v Madride v apríli 2021, keď bol opísaný ako produkt umelca patriaceho do okruhu španielskeho maliara José de Ribera zo 17. storočia.

Ale potom, čo odborníci z Prado vyjadrili svoje podozrenie o skutočnom autorstve obrazu, španielske ministerstvo kultúry zasiahlo, aby zablokovalo jeho predaj. Bude vystavený do októbra na špeciálnej jednorazovej výstave po dohode s jeho novým majiteľom, pravdepodobne britským občanom žijúcim v Španielsku. Potom neskôr sa plátno presunie do stálej zbierky Prada na ďalšie štyri mesiace.

Podľa správ španielskych médií obraz zmenil majiteľa za 36 miliónov eur (30,6 milióna libier). Jorge Coll, vedúci londýnskej umeleckej galérie Colnaghi, ktorá sa zaoberala predajom, pre noviny El País povedal, že obraz zostane zapožičaný do verejných zbierok a neskončí v dome majiteľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Foto: Getty Images
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies