Ministerka kultúry odvolala riaditeľa Múzea SNP

NETKY.SK • 20 September 2021, 17:37 • 2 min
Ministerka kultúry odvolala riaditeľa Múzea SNP

BRATISLAVA - Podľa rezortu kultúry nastali v riadení inštitúcie viaceré pochybenia. Múzeum takisto čakajú zmeny, ktoré musí uviesť do života spoľahlivé vedenie.

slovakia

left justify in out

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) v pondelok absolvovala stretnutie s riaditeľom Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislavom Mičevom. Na stretnutí mu oznámila, že končí na poste generálneho riaditeľa k 30. septembru.

 

img

 

Vedenie rezortu kultúry argumentuje tým, že došlo k viacerým pochybeniam pri riadení múzea, preto muselo pristúpiť k tomuto kroku. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Viciaňová.

 

Riaditeľom Múzea SNP musí byť podľa rezortu človek, ktorý zabezpečí riadny chod inštitúcie a bude spĺňať všetky náležitosti, ktoré mu udeľuje zákon či interné pravidlá. Keďže, ako tvrdí, zriaďovateľom Múzea SNP je Ministerstvo kultúry SR, jeho riaditeľ musí zabezpečiť tiež realizáciu rozhodnutí ministerstva do chodu organizácie. "Súčasné vedenie tak, bohužiaľ, nekoná a prichádza aj k viacerým pochybeniam pri riadení múzea, preto bolo ministerstvo kultúry nútené pristúpiť k tomuto kroku," vyhlásilo ministerstvo.

 

Prečítajte si tiež: Katedrála Notre-Dame je zabezpečená. Na rad prichádzajú reštaurátori

 

Múzeum SNP čakajú podľa rezortu kultúry organizačné zmeny, preto je podľa neho na jeho čele potrebné vedenie, ktoré tieto zmeny uvedie do života. Podľa zámeru ministerstva prejde digitalizačné centrum múzea  pod odbornú správu Slovenskej národnej galérie, ktorá má dlhoročné skúsenosti s riadením digitalizácie predmetov kultúrnej hodnoty v Bratislave a vo Zvolene. "Zároveň bude národná expozícia v Auschwitz-Birkenau presunutá pod správu Múzea holokaustu v Seredi, kde podľa názoru odborníkov obsahovo patrí," spresnilo ministerstvo. Deklaruje, že o poverení nového riaditeľa bude následne informovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies