Milovníci vína budú putovať medzi stredovekými hradbami

NETKY.SK • 27 Október 2010, 11:28 • 2 min
Milovníci vína budú putovať medzi stredovekými hradbami

Milovníci vína budú putovať medzi stredovekými hradbami

slovakia

left justify in out

Už ôsme pokračovanie Dňa vínnych pivníc otvorí v Trnave tri desiatky podzemných priestorov v historickom centre mesta. V sobotu 6. novembra sa zídu na podujatí milovníci vína zo širokého okolia a výrobcovia zo všetkých kútov Slovenska.
Organizátor podujatia Trnavský spolok priateľov vína Vincech a radnica pozvali v tomto ročníku na prezentáciu štyri desiatky vinárov, okrem iných zo  Šenkvíc, Čajova, Vinohradov nad Váhom, Veľkého Krtíša, Nitry, Nových Zámkov, Modry i Arcibiskupské vínne sklepy z Kroměříža, ktoré zatiaľ nevynechali ani jeden ročník. Dôvod dať priestor iným ako domácim vinárom je podľa predsedu Vincechu Eduarda Krištofoviča jednoduchý. "O pár dní sa uskutoční dvojdňová Malokarpatská vínna cesta a bolo by asi na škodu degustovať dvakrát to isté. Preto sa pravidelne obraciame na vinárov, ktorí prezentujú inú produkciu, ktorá má domov na inej pôde, pod iným slniečkom," povedal dnes na stretnutí s novinármi.
Každý z účastníkov dostane na cestu po pivniciach, a v dvoch prípadoch aj z ulice prístupných priestoroch, vínny pas. V tomto roku ide do predaja 670 kusov, spolu sa počíta s účasťou okolo 800 ľudí. "Nikdy nemáme toľko vínnych pasov, aby sme pokryli záujem verejnosti," dodal Krištofovič. Vínne pivnice začínali pred ôsmimi rokmi, ako povedal, s tuctom priestorov. Podujatie je hojne navštevované aj z dôvodu, že počas neho možno vojsť do pivníc, inokedy verejnosti neprístupných. Každá z nich má stáročnú históriu a mnohé sú ešte takmer v pôvodnom stave. K najkrajším patrí pod pivárňou Čajka na Halenárskej ulici, najviac ich je sústredených na Kapitulskej ulici. V tomto roku pribudla do zoznamu ortodoxná synagóga bez pivnice na Haulikovej ulici, kde Vincech vyšiel v ústrety imobilným alebo starším "vínnym pútnikom", pre ktorých strmé schody do pivníc sú prekážkou.
Výroba vína je v Trnave zakorenená, už v roku 1278 sa mešťania uvádzajú v listine grófov z Jura a Pezinka ako vlastníci vysoko produktívnych viníc. Víno z teritória Trnavy dlhú dobu tvorilo jednu z najvýznamnejších komodít v obchodných aktivitách Trnavčanov.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies