Meta zmení pravidlá ochrany osobných údajov. Ide o nezákonné používanie informácií AI?

NETKY.SK • 6 Jún 2024, 15:39 • 2 min
Meta zmení pravidlá ochrany osobných údajov. Ide o nezákonné používanie informácií AI?

VIEDEŇ - Európske centrum pre digitálne práva (NYOB) so sídlom vo Viedni podalo sťažnosti na spoločnosť Meta v 11 európskych krajinách, informuje AFP.

slovakia

left justify in out

Tvrdí, že plánovaná zmena ochrany osobných údajov používateľov služieb tohto technologického giganta umožní "nezákonné" používanie informácií umelou inteligenciou (AI).
 
Meta oznámila, že od 26. júna zmení pravidlá ochrany osobných údajov pre európskych používateľov. Nové pravidlá by mali podľa združenia sprístupniť všetky verejné aj neverejné údaje používateľov "akýmkoľvek nedefinovaným druhom umelej inteligencie".
 
Údaje zozbierané od roku 2007 by sa tak mohli zdieľať s tretími stranami, a to aj bez súhlasu používateľa. "Ide o presný opak regulácie GDPR," vyhlásil zakladateľ NYOB Max Schrems. Zároveň doplnil, že Meta neuvádza, ako tieto informácie využije. "Môže ísť o jednoduché chatboty, no aj agresívne personalizované reklamy či dokonca drony určené na zabíjanie," doplnil Schrems.
 
NYOB žiada príslušné orgány na ochranu údajov v jednotlivých krajinách, aby zastavili tieto plánované zmeny skôr, než nadobudnú účinnosť. Združenie zároveň uviedlo, že v nadchádzajúcich dňoch plánuje podať sťažnosti aj v ostatných krajinách Európskej únie.
 
NYOB inicioval už niekoľko súdnych konaní voči veľkým technologickým spoločnostiam, ktoré vo viacerých prípadoch viedli k zásahom regulačných orgánov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Foto: Freepik
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies