Pokiaľ sa tvrdý brexit schváli, Škóti budú mať cestu k nezávislosti oveľa ťažšiu

NETKY.SK • 18 Marec 2019, 14:31 • 2 min
Pokiaľ sa tvrdý brexit schváli, Škóti budú mať cestu k nezávislosti oveľa ťažšiu

EDINBURGH - Škótske centrum pre európske vzťahy (SCER) zverejnilo dve analýzy z ktorých vyplýva, že na jednej strane síce tvrdý brexit uľahčí podporu myšlienky nezávislosti Škótska, no na strane druhej jej uskutočnenie budú sprevádzať väčšie prekážky.

slovakia

left justify in out

V hlasovaní o brexite v roku 2016 sa Škótsko spoločne so Severným Írskom vyjadrili za zotrvanie v EÚ. Podľa vyjadrení škótskej vlády by totiž brexit mohol priniesť negatívum do budúceho rastu ekonomiky na britských ostrovoch. Aj na základe tejto prognózy odhlasoval škótsky parlament už týždeň po referende aby krajina mohla ostať súčasťou spoločenstva a teda jednotného trhu EÚ. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Parlament Escocès #nofilter #ScotishParliament #Edinburgh #Scotland #Alba

Príspevok, ktorý zdieľa Lluís-Lurk (@lluis_mayans_i_mari),

 

Vláda škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej sa začala sústreďovať na presadenie tzv. mäkkého brexitu. Británia by bola naďalej súčasťou európskeho trhu, čím by sa medzi ňou a EÚ zmenšili dosahy odchodu z únie. Druhou variantou je v médiách viac spomínaný tvrdý brexit, ktorý by pre Škótov znamenal nárast separatizmu u väčšiny obyvateľstva.

 

img

 

Dosiahnutie nezávislosti Škótska od Spojeného kráľovstva patrí medzi hlavné ciele vládnucej Škótskej národnej strany (SNP). Mohlo by sa preto javiť, že pre škótskych separatistov bude voľba tvrdého brexitu len prínosom. Opak je však pravdou. Ekonomická previazanosť Škótska a Veľkej Británie cez výmenný obchod je až 4x vyššia ako s členskými krajinami EÚ. Pokiaľ by sa teda Škótsko stalo nezávislým štátom, potrebovalo by mať otvorené hranice aj s Veľkou Britániou. V prípade tvrdého brexitu by však spoločný trh, otvorené hranice či pohyby osôb s Britániou neboli možné.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies