MAAE: Za vlaňajšok 168 krádeží či strát rádioaktívnych materiálov

NETKY.SK • 20 Máj 2024, 14:53 • 2 min
MAAE: Za vlaňajšok 168 krádeží či strát rádioaktívnych materiálov

VIEDEŇ - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyzvala na zlepšenie ochrany rádioaktívneho materiálu počas jeho prepravy. Argumentovala vlaňajšou štatistikou, podľa ktorej 31 krajín nahlásilo celkovo 168 prípadov krádeže alebo straty rádioaktívnych materiálov. Správu priniesla DPA.

slovakia

left justify in out

MAAE zverejnila tieto údaje v pondelok, v deň otvorenia konferencie o jadrovej bezpečnosti vo Viedni.
 
MAAE v správe konštatovala, že uvedené údaje sú v súlade s dlhodobým priemerom. Poznamenala, že od roku 1993, keď sa začali viesť záznamy tohto typu, sa vyskytlo viac ako 4 200 takýchto incidentov.
 
Podľa MAAE k viac ako polovici všetkých krádeží rádioaktívneho materiálu dochádza počas prepravy. Často ide o ožiarený kovový odpad, technické zariadenia vybavené zdrojmi žiarenia alebo materiály na využitie v zdravotníctve.
 
V súvislosti s tým šéfka divízie jadrovej bezpečnosti MAAE Elena Buglová zdôraznila pretrvávajúci význam posilňovania bezpečnostných opatrení počas prepravy, keďže podľa štatistiky je jadrový a iný rádioaktívny materiál počas nej zraniteľný voči bezpečnostným hrozbám.
 
MAAE je však presvedčená, že k nezákonnému obchodovaniu s takto odcudzenými materiálmi dochádza len zriedka. Za vlaňajšok bolo zaznamenaných len šesť takýchto incidentov.
 
Všetky spomenuté prípady sa evidujú v Databáze incidentov a obchodovania s jadrovými materiálmi (ITDB). Zriadená bola na sledovanie nezákonného obchodovania s jadrovým materiálom, ako je urán a plutónium, ktoré možno použiť v atómových bombách, a rádioaktívnym materiálom, ako sú izotopy používané v nemocniciach. V súčasnosti je do ITDB zapojených 145 krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: DPA, Ilustračné foto: Freepik
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies