KĽDR provokuje balónmi s odpadkami – cigaretovými ohorkami či hnojom. A ako reaguje Južná Kórea?

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 09:20 • 2 min
KĽDR provokuje balónmi s odpadkami – cigaretovými ohorkami či hnojom. A ako reaguje Južná Kórea?

Južná Kórea úplne pozastaví platnosť vojenskej dohody so Severnou Kóreou z roku 2018, ktorej cieľom bolo zníženie napätia na Kórejskom polostrove. Oznámila to juhokórejská Rada národnej bezpečnosti po tom, ako Pchjongjang vypustil cez spoločné hranice stovky balónov s odpadkami. Informuje AFP.

slovakia

left justify in out

Soul čiastočne pozastavil platnosť predmetnej dohody už vlani, čím reagoval na štart severokórejskej rakety so špionážnou družicou. KĽDR vtedy následne vyhlásila, že dohodu už vôbec nebude dodržiavať. Teraz juhokórejská Rada národnej bezpečnosti avizovala, že vládu požiada, aby "úplne pozastavila platnosť" tejto vojenskej dohody, "kým sa medzi oboma Kóreami neobnoví vzájomná dôvera". Kabinet má za úplné pozastavenie hlasovať na svojom utorňajšom zasadnutí.
 
Podľa Rady je totiž predmetná dohoda beztak už "prakticky neplatná" a znevýhodňuje preto Južnú Kóreu z hľadiska "pripravenosti jej armády" a jej schopnosti reagovať na hrozby, ako sú napríklad takéto balóny. Jej úplné zastavenie podľa Soulu umožní "vojenský výcvik v oblastiach okolo vojenskej demarkačnej línie" a tiež "adekvátnejšie a bezprostrednejšie reakcie na severokórejské provokácie".

Pchjongjang vypustil v poslednom týždni smerom na Južnú Kóreu takmer tisíc balónov s odpadkami vrátane napríklad cigaretových ohorkov a zrejme aj hnoja. Tvrdil, že ide o odvetu za akcie juhokórejských aktivistov namierené proti režimu KĽDR. Južná Kórea označila konanie svojho suseda za "iracionálne" a "nízke", hoci - ako upozorňuje AFP - vypúšťanie takýchto balónov nie je porušovaním sankcií OSN.
 
Pchjongjang oznámil, že dočasne prestane vysielať balóny s odpadkami cez hranice do Južnej Kórey. Prisľúbil však, že sa k tejto praxi vráti, ak budú na jeho územie z juhu opäť prichádzať letáky aktivistov namierené proti severokórejskému režimu.
 
Juhokórejská vláda v reakcii vypúšťanie balónov z KĽDR už v uplynulých dňoch prisľúbila zavedenie odvetných opatrení. Nevylúčila pritom, že sa vráti k šíreniu protirežimovej propagandy cez reproduktory na spoločných hraniciach. Soul s takouto praxou prestal v roku 2018 po summite lídrov Severnej a Južnej Kórey.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Foto: indiaglitz.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies