Julian Assange zvíťazil na Najvyššom súde v prípade proti vydaniu do USA

NETKY.SK • 20 Máj 2024, 14:39 • 2 min
Julian Assange zvíťazil na Najvyššom súde v prípade proti vydaniu do USA

LONDÝN - Julian Assange zvíťazil vo svojom pokračujúcom boji proti extradícii zo Spojeného kráľovstva po tom, čo mu sudcovia Najvyššieho súdu v Londýne povolili odvolanie.

slovakia

left justify in out

Dvaja sudcovia v marci odložili rozhodnutie o tom, či Assange, ktorý sa snaží vyhnúť trestnému stíhaniu v USA za špionáž v súvislosti so zverejnením tisícok tajných a diplomatických dokumentov, môže postúpiť svoj prípad na ďalšie odvolacie pojednávanie.

Assangeovi bolo udelené povolenie odvolať sa iba vtedy, ak Bidenova administratíva nebola schopná poskytnúť súdu primerané záruky,„že sťažovateľovi [Assangeovi] je dovolené spoliehať sa na prvý dodatok, že sťažovateľ nie je poškodený v procese, vrátane rozsudku, z dôvodu jeho štátnej príslušnosti, že sa mu poskytuje rovnaká ochrana prvého dodatku [sloboda prejavu] ako občanovi Spojených štátov a že sa neukladá trest smrti“.

Právny argument sa v pondelok zameral na otázku, či bude Assangeovi povolená ochrana podľa prvého dodatku. Assangeov tím nespochybnil uistenie týkajúce sa trestu smrti, akceptoval, že ide o „jednoznačný výkonný sľub“.

Assange bol obvinený zo 17 obvinení zo špionáže a jedného obvinenia zo zneužitia počítača, čo ho vystavilo maximálne 175 rokom väzenia, za to, že pred takmer 15 rokmi zverejnil na svojej webovej stránke množstvo tajných amerických dokumentov.

Americkí prokurátori tvrdia, že Assange (52) povzbudzoval a pomáhal analytičke americkej armády Chelsea Manning kradnúť diplomatické depeše a vojenské súbory, ktoré zverejnil WikiLeaks, čím ohrozil životy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: DOMINIC LIPINSKI/PA WIRE
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies