Izraelský minister nariadil vrátenie zhabanej kamery agentúry AP

NETKY.SK • 22 Máj 2024, 09:32 • 2 min
Izraelský minister nariadil vrátenie zhabanej kamery agentúry AP

JERUZALEM - Izraelský minister komunikácií Šlomi Kari nariadil vrátenie kamery tlačovej agentúry Associated Press (AP), ktorú reportérom na izraelskom území zhabali predstavitelia jeho ministerstva. Správu priniesli agentúry AFP a AP.

slovakia

left justify in out

"Nariadil som zrušenie operácie a vrátenie vybavenia agentúre AP," uviedol Kari vo vyhlásení po tom, ako Biely dom vyzval Izrael na odvolanie tohto kroku.
 
Predstavitelia izraelského ministerstva komunikácií v utorok v meste Sderot pri hraniciach s Pásmom Gazy zhabali reportérom agentúry AP kameru a zastavili jej priamy prenos, v ktorom boli vysielané zábery na vojnou zmietanú palestínsku enklávu. Ako dôvod uviedli, že AP poskytuje zábery spravodajskej televízii al-Džazíra.
 
Izraelská vláda totiž začiatkom mája jednomyseľne schválila zastavenie činnosti stanice al-Džazíra v Izraeli. Tamojšie úrady následne zatvorili kancelárie televízie, skonfiškovali jej vybavenie, zakázali jej vysielanie na území Izraela a zablokovali aj jej webové stránky.
 
Televízna stanica al-Džazíra so sídlom v Katare patrí medzi tisíce klientov, ktorí majú prístup k živému vysielaniu agentúry AP i ďalších spravodajských organizácii. AP utorkové konanie izraelskej vlády odsúdila.
 
Krok izraelskej vlády voči agentúre AP kritizovali OSN, administratíva prezidenta USA Joea Bidena, izraelská opozícia aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, AP, Foto: Izraelskí predstavitelia zabavili kameru patriacu agentúre AP / Josphat Kasire / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies