Láska alebo majetníctvo: Dajte si pozor, podmienečná opora vie ľahko skĺznuť do vedomej manipulácie, dary často vedia byť úplatkami

NETKY.SK • 5 Jún 2024, 12:00 • 2 min
Láska alebo majetníctvo: Dajte si pozor, podmienečná opora vie ľahko skĺznuť do vedomej manipulácie, dary často vedia byť úplatkami

Láska je mocná emócia, ktorá vyvoláva pocity, ako je zamilovanosť, vášeň a pripútanosť. Niekedy však môže byť mätúce rozlišovať medzi posadnutosťou a láskou. Medzi láskou a majetníctvom existuje istá hranica, niektorí ľudia však majú problém rozoznať rozdiely medzi nimi. Preto zdanlivá podmienečná láska dokáže rýchlo alebo pomalšie skĺznuť do manipulácie druhej strany.

slovakia

left justify in out

Priateľ, ktorý si dáva pozor na interakcie jeho druhej polovičky, matka, ktorá ovplyvňuje a prísne dohliada na to, akým smerom sa jej syn vydá na kariérnu dráhu. Príklady z bežného života nie sú pre nás žiadnou novinkou, väčšinou to zhrnieme jednoduchým názvom "láska". 

Medzi láskou a majetníctvom existuje istá hranica, niektorí ľudia však majú problém rozoznať rozdiely medzi nimi. Preto zdanlivá podmienečná láska dokáže rýchlo alebo pomalšie skĺznuť do manipulácie druhej strany.

Láska alebo obsesia?

Niektorí ľudia sa mylne domnievajú, že keď sa raz zaviažu do vzťahu, dostanú automaticky povolenie dohliadať a kontrolovať každý detail existencie svojho partnera, tak by to ale byť nemalo. Táto myšlienka, ktorá je často skloňovaná v romantických filmoch je príliš toxická na dlhodobé fungovanie šťastného vzťahu. Ten je totiž založený práve na vzájomnej dôvere.

Láska je reakciou na pocit dôvery v niekoho alebo niečo. Dôvera sa buduje konaním a otvorenou komunikáciou. Bez komunikácie neexistuje dôvera, bez ktorej následne prichádza obsesia v podobe kontroly.

Tento chodníček môže viesť k nenaplneným a nešťastným vzťahom či nevere. Nedovoľte, aby nedostatok komunikácie bránil rozvíjaniu harmónie a súdržnosti s vaším partnerom. Popracujte na vyjadrovaní aj tých najzložitejších pocitov, ktorých dusenie nikdy nie je zdravím riešením. Potláčanie môže viesť k náhlym výbuchom hnevu alebo práve spomínanej potrebe neustálej kontroly partnera, čo následne stresuje obe strany.

Pamätajte, že láska znamená starať sa o niekoho a chcieť pre neho to najlepšie.

Toxické rozptýlenie

Vo všeobecnosti je posadnutosť dosť nezdravý stav mysle. Stáva sa ešte nebezpečnejším, keď sa posadnutosť zamieňa s romantickými pocitmi, ktoré trochu pripomínajú lásku. Ale posadnutosť je stav mysle, ktorý sa nám snaží povedať niečo dôležité o nás samých, aby sme zlepšili kvalitu nášho života.

Irvin Yalom raz napísal: „Posadnutosť láskou často slúži ako rozptýlenie, keď bráni jednotlivcovi pozerať sa na bolestivejšie myšlienky.“ Posadnutosť je rozptýlenie; veľmi nebezpečné a náročné. Bráni nám to od skutočného intímneho spojenia so sebou samým. To znamená, že ak začnete byť niekým posadnutý, táto osoba je tým najmenším z vašich problémov. 

Keď sa snažíme presadiť svoju vôľu nad niekým iným, ten druhý sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostane do defenzívy alebo priamo urazený. Nikto nemá rád, keď mu niekto hovorí, čo má robiť. Ak o tom pochybujete, spomeňte si, aké to je, keď sa vám niekto snaží povedať, čo máte robiť.

Vlastné tempo? Ani náhodou

Ak váš partner povie, že sa mu nepáči, keď sa stretávate s niektorými priateľmi, alebo vám zakazuje ísť niekam, kde by ste radi trávili čas, je to znak posadnutosti. Váš partner sa snaží kontrolovať vaše voľby trávenia voľného času či už na vedomej alebo podvedomej úrovni.

Keď sa niekto zamiluje, nechá vzťah prekvitať a prekvitať vlastným tempom. Nebude sa ponáhľať, aby to bolo oficiálne, pretože by chcel vidieť, ako sa vzťah vyvinie. Ale niekto,kto je vami posadnutý, sa bude báť, že vás stratí, a bude trvať na tom, aby bol váš vzťah oficiálny. Takéto správanie nepredstavuje oddanosť a iba ukazuje ich potrebu pripútať sa k vám.

Takisto si dávajte pozor na prehnané spoločné trávenie času. Je milé, keď sa vás váš partner drží na začiatku vzťahu. Ale čo ak chce váš partner neustále chatovať aj po mesiacoch randenia? Neustála potreba byť nablízku alebo písať alebo volať je posadnutosťou, pretože ukazuje, že na vás myslia celý deň. Takáto pripútanosť je nezdravá pre oboch partnerov.

Skutky lásky či úplatky?

Keď ste zamilovaní, je prirodzené, že vás partner rozmaznáva a občas sa cítite výnimočne. Keď sa však láska stane posadnutosťou, váš partner vás môženeustále rozmaznávať darčekmi a prekvapeniami, aby ste boli šťastní, a to spôsobom, že je pre vás ťažké ich opustiť. Údajné „skutky lásky“ sú úplatkom, ktorý vás má vo vzťahu udržať.

Je normálne, že partner chce vedieť, čo k nemu cítite. Ale ak sa vás váš partner často pýta, čo si o ňom myslíte, a hľadá u vás potvrdenie, ukazuje to na jeho sklony k obsedantnej láske. Mohlo by to byť preto, že už boli v láske zranení a vidia vás ako cenný majetok, ktorý treba za každú cenu chrániť. Hľadajú časté overovanie, aby sa uistili, že ich miesto vo vašom živote je bezpečné.

Spočiatku sa vám môže zdať rozkošné vidieť, ako váš partner zozelenie závisťou, kedykoľvek vás uvidí s inou osobou. Trocha majetníctva je súčasťou lásky. Ale ak vás partner začne sliediť, skontroluje vám telefón a nahnevá sa, keď sa rozprávate s inou osobou, ukazuje to na jeho prílišnú majetnosť. Majú taký strach, že vás stratia, že každého druhého považujú za konkurenciu – to je posadnutosť a nie láska.

Keď sa niekto dostane do romantického vzťahu, je pre neho prirodzené, že sa naň sústredí a dočasne ignoruje ľudí, na ktorých mu záleží. Takéto správanie nejaký čas trvá a potom sa vráti do normálu. Ale to sa nestane s obsedantným partnerom.Začnú ignorovať blízkych ľudí, aby sa zamerali na vás. Pomaly strácajú všetkých svojich priateľov a dokonca obmedzujú interakciu so svojou rodinou, pretože ich zameranie na vás je to, na čom záleží. Strata seba samého pre partnera je ďalšou červenou vlajkou vo vzťahu.

Pozor na násilie a nedôveru!

Skutočný milostný vzťah nemá miesto prefyzické alebo verbálne násilie. Aj keď sa obaja partneri v niečom nezhodnú, nikto nepoužije žiadnu silu, aby presadil svoju cestu. Ale obsedantný milenec neznesie námietku. Budú chcieť, aby ste sa prispôsobili ich želaniam a vyvíjali tlak, aby ste sa podvolili. Svoje činy budú ospravedlňovať tým, že buď nemali na výber, alebo to urobili pre vaše dobro.

V láske vám váš partner z celého srdca dôveruje. Vedia, že bez ohľadu na to, koľko času od nich strávite, vždy sa k nim vrátite.V obsedantnom vzťahu chýba dôvera. Bez ohľadu na to, ako veľmi ich uisťujete slovami a činmi, nebudú vo vás veriť. Vždy sa vás budú pýtať na podrobnosti o vašom živote a môžu dokonca chcieť dôkaz.

Láska vám dáva slobodu. Partner, ktorý vás miluje, vás nikdy nebude chcieť viazať a namiesto toho vás bude povzbudzovať, aby ste išli za svojimi snami a ambíciami. Partner, ktorý je vami posadnutý, vás spúta mnohými podmienkami. Sotva vám dajú na výber a budú vás viazať časom, miestom a ďalšími prvkami.

Zamilovaný pár má k sebe počas celého vzťahu vždy rešpekt. Počúvajte svoju intuíciu. Ak sa začnete cítiť v pasci a chcete sa od nich oslobodiť, vypočujte svoje vnútro.

Ak svojmu obsedantnému partnerovi poviete, že ste unavení z jeho správania, pravdepodobne vám sľúbi, že sa zmení . Budú prisahať, že sa vás vzdajú posadnutosti a môžu dokonca nejaký čas dodržať svoje slová, aby vám zabránili odísť. Nakoniec sa však môžu vrátiť do starých koľají, a to sa deje oveľa častejšie ako zmena.

Obsedantná láska je, keď niekto cíti ohromujúcu, intenzívnu lásku, ktorá sa môže zdať nezdravá. Často to začína silnou príťažlivosťou a môže prerásť do nadmernej potreby náklonnosti a pozornosti zo strany milovanej osoby. Tento pocit môže byť spôsobený nízkou sebaúctou, keď človek môže mať pocit, že potrebuje niekoho iného, ​​aby sa cítil úplný alebo šťastný. Niekedy môžu skúsenosti z minulosti, ako je pocit opustenia alebo nestabilné vzťahy, zvýšiť pravdepodobnosť, že sa u niekoho rozvinie obsedantná láska.

V niektorých prípadoch môžu zohrávať úlohu aj problémy duševného zdravia, ako je úzkosť alebo poruchy osobnosti. Je dôležité si uvedomiť, že obsedantná láska sa líši od zdravej lásky, pretože tá prvá môže viesť k ovládaniu správania a emocionálnej závislosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: psychologytoday.com, momjunction.com. titulná foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies