Izraelská armáda prevzala kontrolu nad dôležitým priechodom Rafah z Gazy do Egypta. Ako to vníma Egypt?

NETKY.SK • 7 Máj 2024, 14:15 • 2 min
Izraelská armáda prevzala kontrolu nad dôležitým priechodom Rafah z Gazy do Egypta. Ako to vníma Egypt?

RAFAH/KÁHIRA/PÁSMO GAZY - Izraelská armáda v utorok prevzala kontrolu nad hraničným priechodom Rafah medzi Pásmom Gazy a Egyptom a jej tanky sa po nočných náletoch na palestínsku enklávu vtlačili do mesta Rafah na juhu Gazy.

slovakia

left justify in out

Izraelská ofenzíva sa uskutočnila v čase, keď sa sprostredkovatelia snažili dosiahnuť dohodu o prímerí medzi Izraelom a jeho nepriateľmi z Hamasu a keď konflikt vstúpil do ôsmeho mesiaca. Palestínska militantná skupina v pondelok neskoro večer uviedla, že súhlasila s návrhom prímeria, ale Izrael vyhlásil, že podmienky nespĺňajú jeho požiadavky.

V situácii, keď sa medzinárodná verejnosť obáva o osud civilistov, ktorí sa tiesnia v Rafahu, izraelské tanky a lietadlá v noci zaútočili na niekoľko oblastí a domov. V utorok ráno ľudia hľadali telá pod troskami zničených budov.

V Rafahu našlo útočisko viac ako milión ľudí, ktorí žijú v stanových táboroch a provizórnych prístreškoch. Mnohí z nich sa snažia odísť, nedbajúc na izraelské príkazy na evakuáciu, ale keďže veľké oblasti pobrežnej enklávy sú už spustošené, tvrdia, že nemajú kam bezpečne ísť.

Izraelská armáda uviedla, že cieľom obmedzenej operácie v Rafahu bolo zabiť bojovníkov a zlikvidovať infraštruktúru používanú hnutím Hamas, ktoré spravuje obliehané palestínske územie.

Egypt uviedol, že izraelská operácia v Rafahu ohrozuje úsilie o prímerie, a šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell povedal, že útok bude mať smrteľné následky pre civilistov. "Obávam sa, že to opäť spôsobí veľa obetí, civilných obetí,“ povedal novinárom. "V Gaze neexistujú žiadne bezpečné zóny."

Izrael už niekoľko týždňov hrozil rozsiahlym vpádom do Rafahu, ktorý podľa neho ukrýva tisíce bojovníkov Hamasu, a kde sú potenciálne zadržiavané desiatky rukojemníkov. Tvrdí, že víťazstvo nad Hamasom nie je možné bez obsadenia Rafahu.

Ministerstvo zdravotníctva Gazy uviedlo, že v konflikte zahynulo celkovo 34 789 Palestínčanov, z ktorých väčšina boli civilisti.

Vojna sa začala 7. októbra, keď militanti Hamasu zaútočili na Izrael, pričom zabili približne 1 200 ľudí a uniesli ďalších približne 250. Podľa izraelských údajov sa predpokladá, že 133 z nich zostáva v zajatí v Gaze.

Hraničný priechod Rafah uzavretý

Hovorca pohraničnej správy Gazy pre agentúru Reuters uviedol, že hraničný priechod Rafah, ktorý je dôležitou cestou pre pomoc do zničenej enklávy, bol uzavretý z dôvodu prítomnosti izraelských tankov.

Izraelský armádny rozhlas predtým oznámil, že sa tam nachádzajú jeho jednotky, a na armádnych záberoch bolo vidieť tanky prechádzajúce cez hraničný priechod a izraelskú vlajku vztýčenú na strane Gazy.

Zdroje Červeného polmesiaca v Egypte uviedli, že pomoc do Gazy sa úplne zastavila v Rafahu a na Izraelom kontrolovanom priechode Kerem Šalom.

Spojené štáty a ďalšie zahraničné vlády naliehali na Izrael, aby nezačínal kampaň v Rafahu, kým nevypracuje humanitárny plán pre Palestínčanov, ktorí sa tam ukrývajú.

Izrael uviedol, že drvivá väčšina ľudí bola z oblasti vojenských operácií evakuovaná a povedal im, aby išli do tzv. rozšírenej humanitárnej zóny vzdialenej približne 20 km.

   

Rokovania o prímerí v Káhire

Keďže rokovania o prímerí uviazli na mŕtvom bode, sprostredkovateľ Katar uviedol, že jeho delegácia sa v utorok vydá do Káhiry, aby obnovila nepriame rokovania medzi Izraelom a Hamasom.

Hamas v pondelok vo vyhlásení uviedol, že jeho šéf Ismail Haníja informoval katarských a egyptských sprostredkovateľov, že skupina prijala ich návrh na prímerie.

Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua neskôr oznámil, že návrh nespĺňa požiadavky Izraela, ale Izrael vyšle delegáciu, ktorá sa stretne s vyjednávačmi a pokúsi sa dosiahnuť dohodu.

Netanjahuov vojnový kabinet schválil pokračovanie operácie v Rafahu, uviedol jeho úrad.

Izraelský predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, uviedol, že návrh, ktorý Hamas schválil, bol zmiernenou verziou egyptskej ponuky a obsahoval prvky, ktoré Izrael nemohol akceptovať.

Ďalší predstaviteľ sa vyjadril, že Hamas súhlasil s dohodou o postupnom prímerí a prepustení rukojemníkov, ktorú Izrael navrhol 27. apríla, len s malými zmenami, ktoré nemali vplyv na hlavné časti návrhu.

Palestínsky predstaviteľ blízky sprostredkovateľskému úsiliu pre agentúru Reuters povedal, že delegácia Hamasu môže prísť do Káhiry neskôr v utorok alebo v stredu, aby rokovala o prímerí.

Akékoľvek prímerie by bolo prvou prestávkou v bojoch od týždňového prímeria v novembri, počas ktorého Hamas prepustil približne polovicu rukojemníkov a Izrael prepustil 240 Palestínčanov, ktorých zadržiaval vo svojich väzniciach.

Odvtedy všetky snahy o dosiahnutie nového prímeria stroskotali na odmietnutí Hamasu oslobodiť ďalších rukojemníkov bez prísľubu trvalého ukončenia konfliktu a na naliehaní Izraela, že bude rokovať len o dočasnom pozastavení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Foto: cbc.ca / Said Khatib/AFP/Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies