Izrael: Vydal pokyn pokračovať vo vyjednávaní o rukojemníkoch. Konflikt si vyžiadal už 35 700 obetí

NETKY.SK • 23 Máj 2024, 11:07 • 2 min
Izrael: Vydal pokyn pokračovať vo vyjednávaní o rukojemníkoch. Konflikt si vyžiadal už 35 700 obetí

TEL AVIV - Izraelský vojnový kabinet dal svojmu vyjednávaciemu tímu pokyn, aby pokračoval v snahách o dosiahnutie prepustenia rukojemníkov, ktorých v palestínskom Pásme Gazy zadržiava radikálne hnutie Hamas. S odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o tom vo informovali izraelské médiá. Správu priniesla DPA.

slovakia

left justify in out

Vojnový kabinet predtým zasadal štyri hodiny.
 
O podmienkach prepustenia rukojemníkov zavlečených do Pásma Gazy po vpáde palestínskych teroristických kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023 nerokujú Izrael a Hamas priamo, ale za účasti sprostredkovateľov - Egypta, Kataru a USA.
 
Posledné kolo týchto rokovaní sa skončilo bez výsledkov a podľa pozorovateľov rokovania uviazli v slepej uličke.
 
Pri bezprecedentných útokoch Hamasu a iných extrémistických skupín v izraelskom pohraničí bolo 7. októbra minulého roka zabitých asi 1 200 ľudí a ďalších viac ako 200 ich bolo zajatých a zavlečených do Pásma Gazy.
 
Tieto útoky boli spúšťačom ofenzívy izraelskej armády v palestínskej pobrežnej enkláve.
 
Bojové operácie si tam doteraz vyžiadali viac ako 35 700 obetí na životoch, vyplýva z bilancie zverejnenej palestínskymi úradmi, ktoré dodávajú, že väčšina obetí sú ženy a deti. Tieto údaje je takmer nemožné overiť z nezávislých zdrojov, ale OSN a ľudskoprávne agentúry ich považujú do značnej miery za dôveryhodné.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: DPA, Foto: reuters.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies