Hlavný prokurátor ICC žiada zatykače na Netanjahua, Galanta a vodcov Hamasu

NETKY.SK • 20 Máj 2024, 15:21 • 2 min
Hlavný prokurátor ICC žiada zatykače na Netanjahua, Galanta a vodcov Hamasu

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Kahn v pondelok uviedol, že požiadal sudcov ICC o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, ale aj na vodcov palestínskeho militantného hnutia Hamas: Jahju Sinwára, Muhammada Dajfa a Ismáíla Haníju. Správu priniesli agentúry DPA a AFP.

slovakia

left justify in out

Kahn argumentoval, že sú dôvody domnievať sa, že nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.
 
Hlavný prokurátor upresnil , že Netanjahu a Galant by mali byť obvinení z vyhladzovania a vyvolávania hladomoru ako spôsobu vedenia vojny vrátane odmietnutia dodávok humanitárnej pomoci a úmyselného zamerania sa na civilistov v konflikte.
 
Trojica vodcov Hamasu by podľa Kahna mala byť obvinená z vyhladzovania, vraždy, brania rukojemníkov, znásilnenia a sexuálneho napadnutia vo väzbe.
 
Kahn v vyhlásení v súvislosti s konaním izraelskej strany uviedol, že účinky používania hladovania ako spôsobu vedenia vojny spolu s ďalšími útokmi a kolektívnymi trestami proti civilnému obyvateľstvu Pásma Gazy sú akútne, viditeľné a všeobecne známe. Zahŕňajú podvýživu, dehydratáciu, utrpenie a zvyšujúci sa počet úmrtí medzi palestínskym obyvateľstvom vrátane novorodencov, batoliat, detí vyššieho veku a žien.
 
V súvislosti s vpádom palestínskych kománd na juh Izraela 7. októbra 2023 Kahn povedal, že na vlastné oči videl "zničujúce scény týchto útokov a vplyv týchto bezohľadných zločinov". Na základe rozhovorov s pozostalými Kahn dodal, že útoky kománd boli naplánované a vykonané tak, aby "premyslenou krutosťou a extrémnou bezcitnosťou spôsobili neutíšiteľnú bolesť".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: DPA, AFP, Ilustračné foto: Vysídlení Palestínčania / Reuters
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies