Hlas-SD chce dostať cestovný ruch a regionálny rozvoj pod jeden rezort

NETKY.SK • 27 Júl 2023, 13:00 • 2 min
Hlas-SD chce dostať cestovný ruch a regionálny rozvoj pod jeden rezort

BRATISLAVA - Strana HLAS kritizuje cestovný ruch počas vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Predstavuje riešenia, ako napríklad presun cestovného ruchu pod jedinú strechu, pod ktorou bude celý regionálny rozvoj. Taktiež upozorňuje na podporu registrovaných sociálnych podnikov, ktoré sa svojou činnosťou orientujú na aktivity priamo napojené na cestovný ruch a turistiku.

slovakia

left justify in out

Strana HLAS tvrdí, že od roku 2020 cestovný ruch na Slovensku likvidovala nielen pandémia, ale hlavne vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Namiesto toho, aby podnikateľom v tomto odvetí pomáhali a hľadali riešenia, ako cestovný ruch na Slovensku rozvíjať, vymýšľali jednu prekážku za druhou a robili všetko pre likvidáciu tohto odvetvia. Do roku 2020 tvoril cestovný ruch 3 % hrubého domáceho produktu a zamestnával viac ako 180 000 ľudí. „Pandémia a vlády Matoviča s Hegerom dali hoteliérom, prevádzkovateľom reštaurácií ale aj voľnočasových aktivít s rôznych atrakcii vo veľa prípadoch smrteľnú ranu a tá sa už prejavuje najmä v našich regiónoch,“ povedal dnes na tlačovej besede v obci Poráč v Slovenskom raji podpredseda strany HLAS a bývalý vicepremiér pre regionálny rozvoj Richard Raši.

 

„Cestovný ruch je pre Slovensko obrovskou príležitosťou, ale aj devízou. Máme kúpele, termálne pramene, lyžiarske strediská, nádherné hory, doliny a prírodu, ktorú v kombinácií s nápaditými podnikateľmi musíme vedieť využiť. Vlády, ktoré nám posledné tri a roka vládli, akoby nechápali prínos využitia prírodného bohatstva, historického dedičstva a lokálneho potenciálu pre podporu miestnej ekonomiky,“ vyhlásil R. Raši. Strana HLAS je presvedčená, že cestovný ruch musí patriť pod regionálny rozvoj a ten musíme dať po jesenných voľbách pod jednu strechu. Iba tak vytvoríme model, ktorý nebude o alibizme ministerstiev, ale o jednej streche a jedno partnerovi pre kľúčových sociálno-ekonomických aktéroch v regiónoch.“ 

Cestovný ruch je ekonomická tepna regiónov

Michal Kaliňák, expert strany HLAS pre samosprávy zdôrazňuje: „Ak sa pozrieme na problematiku číslami, je zrejmé, že až 46 % primátorov a starostov je presvedčených, že cestovný ruch podporuje ekonomiku samospráv. Dokonca viac ako 81 % z nich si myslí, že cestovný ruch podporuje lokálnu zamestnanosť a 71 % z nich konštatuje, že cestovný ruch podporuje lokálnu produkciu. Aby toho nebolo málo, tak 80 % komunálnych lídrov v ňom vidí prínos pre všestranný rozvoj samospráv. Toto sú čísla, ktoré dokazujú, že cestovný ruch potrebuje výraznú a systematickú pomoc.“ 

 

Umocníme pocit bezpečia

„S cestovným ruchom sa spája aj pocit bezpečia, pretože ak sa niekde necítime príjemne, útulne, alebo máme obavy o svoje zdravie či majetok, trpí celý reťazec od producentov potravín či výrobcov propagačných predmetov až po penzión, jeho zamestnancov a samozrejme aj príjmy samosprávy sú nižšie. Preto musíme hovoriť o bezpečnom cestovnom ruchu,“ zdôrazňuje Lucia Kurilovská, expert strany HLAS na spravodlivosť a právo. 

 

Cestovný ruch viaže prácu

Podľa Kamila Šaška, člena predsedníctva a ekonomického experta HLASu netreba zabúdať ani na vytváranie priaznivého podnikateľského prostredia, v ktorom sa zákony nemenia počas roka a priamo podporujú cestovný ruch ako významnú oblasť hospodárstva. „Súčasná situácia poukázala na zraniteľnosť podnikov v mnohých oblastiach podnikania a zároveň odkryla jej negatívny vplyv na miestne ekonomiky a samosprávu. Ak rodinné podniky pôsobia vo viac ako 53 % samospráv, je evidentné, že množstvo z nich je naviazané na cestovný ruch, či už službami, alebo výrobkami. Aj to dokazuje, prečo každá investícia do cestovného ruchu v sebe nesie pridanú hodnotu. Je preto načase podporovať nielen rozvoj priamych zahraničných investícií, ale aj rozvoj lokálnych malých zamestnávateľov v cestovnom ruchu, ktorí častokrát pôsobia v územiach, kde žiadny zahraničný investor nepríde. Je najvyšší čas sústrediť sa na ľudí, ktorí to so Slovenskom a jeho regiónmi myslia vážne – na veľkých hrdinov malých príbehov rodinného podnikania, ktorí zachraňujú kultúrny a hospodársky život v najmenej rozvinutých oblastiach Slovenska“.

Riešenia, ktoré strana HLAS ponúka

Strana HLAS – sociálna demokracia má jasné riešenia pre rozvoj cestovného ruchu. Jedným z nich je jeho presun pod jedinú strechu, pod ktorou bude celý regionálny rozvoj. V oblasti bezpečnosti zavedie systematické rozširovanie kamerových monitorovacích systémov. Projekt miestnych občianskych poriadkových služieb bude štandardným nástrojom vo vybraných lokalitách a aktívnejšiu prevencia zo strany štátnej polície v problematických lokalitách tiež umocní pocit bezpečia. 

 

Ďalším riešením je podpora registrovaných sociálnych podnikov, ktoré sa svojou činnosťou orientujú na aktivity priamo napojené na cestovný ruch a turistiku. HLAS tiež navrhuje zavedenie systému evidencie digitálnych platforiem ubytovania, aby sa nerozširovala šedá ekonomika nelegálneho poskytovania ubytovania na úkor financií miest, obcí a ich obyvateľov. HLAS bude presadzovať podporu vidieckeho turizmu, v ktorom vidíme spájanie všetkého lokálneho potenciálu krajiny, čo je súčasťou agendy Živý vidiek s ktorou súvisí ambícia investovania miliárd eur do rozvoja vidieckych oblastí. 

 

Strana HLAS – sociálna demokracia presadí odstupňovanie kompetencií ktoré súvisí aj s finančnou podporou samospráv, ktoré majú významné spoločenské postavenie. Tam patria aj významné destinácie cestovného ruchu. Napríklad mestá zapísané v UNESCO, kúpeľné samosprávy a tie, ktoré sú postavené výlučne na cestovnom ruchu plnia významné spoločenské funkcie a preto musia cítiť podporu centrálnej vlády. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Strana HLAS - Patrícia Medveď Macíková Foto: Nový Čas / TASR / Jaroslav Novák
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies