Hekeri zaútočili na ministerstvo spravodlivosti

NETKY.SK • 28 Január 2022, 19:46 • 2 min
Hekeri zaútočili na ministerstvo spravodlivosti

PARÍŽ - Francúzske úrady sa museli v piatok vyrovnať s následkami kybernetického útoku po tom, ako skupina hekerov oznámila, že sa nabúrala do počítačových systémov tamojšieho ministerstva spravodlivosti. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Hekerská skupina známa ako LockBit 2.0 zverejnila video, podľa ktorého sa jej podarilo prelomiť zabezpečenie súborov rezortu spravodlivosti v Paríži. Členovia zoskupenia sa vo videu vyhrážajú, že ak im vláda nezaplatí požadované výkupné, získané údaje zverejnia 10. februára.

 

img

 

Rozsah a vážnosť útoku ani výška požadovaného výkupného nie sú známe. „K niečomu došlo, ale nešlo o nič mimoriadne, údaje o trestných konaní ohrozené neboli,“ uviedol pre AFP zdroj z prostredia vyšetrovania.

 

Prečítajte si tiež: Národný bezpečnostný úrad varuje účastníkov ZOH v Pekingu: Toto nerobte!

 

Francúzsky rezort spravodlivosti uviedol, že keď sa o incidente dozvedel, okamžite nariadil vykonať potrebné previerky, ktoré stále pokračujú. „Sme v procese podrobnej kontroly nášho systému, čo si vyžaduje čas,“ uviedlo ministerstvo.

 

Podľa expertov sú ransomvérové útoky (útoky vydieračským softvérom) na počítačové systémy ministerstiev veľmi zriedkavé.

 

img

 

Ako pripomína AFP, hekerov zo skupiny LockBit 2.0 a jej predchodkyne LockBit v minulosti obviňovali z kyberútokov na rôzne spoločnosti, vrátane vlaňajšieho rozsiahleho pokusu o vydieranie globálnej konzultačnej firmy Accenture.

 

Možno vás zaujme: Praha zruší obľúbenú turistickú atrakciu!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies