Grécko má problém s preplnenými väznicami

NETKY.SK • 9 Apríl 2020, 15:18 • 2 min
Grécko má problém s preplnenými väznicami

ŠTRASBURG - Grécko musí prijať "rázne opatrenia" na riešenie trvalého preľudnenia tamojších väzníc a nedostatku personálu, uviedla v dnešných hodinách Rada Európy (RE).

slovakia

left justify in out

Obvinenie

Táto najvýznamnejšia organizácia na ochranu ľudských práv na európskom kontinente obvinila gréckych predstaviteľov, že v niektorých väzniciach nevyšetrovali alebo trestne nestíhali zlé zaobchádzanie s väzňami a neposkytli im náležitú zdravotnú starostlivosť, prístup k hygienickým potrebám či teplej vode.

 

img

 

Zlé zaobchádzanie s väzňami

Po vyšetrovaní v roku 2015 krajina prijala "niektoré pozitívne opatrenia", uviedla RE, avšak delegácia, ktorá krajinu navštívila minulý rok, zistila, že ponižujúce zaobchádzanie s väzňami zo strany polície je naďalej "bežným postupom v celom Grécku".

 

Hlavný problém 

V oficiálnej odpovedi, zverejnenej spolu so správou RE, Grécko uviedlo viacero opatrení, ktoré prijalo, vrátane nárastu používania trestov vykonávaných na slobode, ako sú verejnoprospešné práce. Delegácia RE napriek tomu zistila, že závažným problémom zostáva preplnenosť tamojších väzníc.

 

img

 

Nedostatok priestoru ani dozorcov

V prísne stráženej väznici Korydallos pri Aténach, ktorá je najväčšou v krajine, natlačili až sedem ľudí do cely napadnutej plesňou s rozlohou iba 9,5 štvorcového metra. Podľa Rady Európy by mal mať každý väzeň aspoň štyri metre štvorcové životného priestoru. Delegácia tiež uviedla, že na budovy v Korydallose, v ktorých každej žije 230 až 430 ľudí, často dohliadal iba jeden dozorca, "ktorý zjavne nemal postavenie na vykonávanie nejakej právomoci ani kontroly".

 

img

 

Využívajú to gangy 

V dôsledku toho násilné gangy dokázali získať drogy alebo mobily a dokonca komunikovať so skupinami zvonku s cieľom zastrašovať väzenský personál.

Delegácia RE z výboru proti mučeniu uviedla, že grécki predstavitelia musia v nasledujúcich štyroch rokoch prioritne zlepšiť podmienky a personálne obsadenie, pričom uviedla, že "žiaden väzeň by nemal spať na matraci na zemi".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies