AKTUALIZÁCIA: Generál Milan Lučanský jednoznačne nezomrel cudzím zavinením

NETKY.SK • 16 Apríl 2021, 14:45 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Generál Milan Lučanský jednoznačne nezomrel cudzím zavinením

Dňa 4. januára bola zriadená ministerkou spravodlivosti kontrolná komisia, ktorej cieľom bolo prešetrenie úmrtia Milana Lučanského. Členovia komisie dnes predstúpili pred novinárov a oznámili, že Milan Lučanský nezahynul cudzím pričinením.

slovakia

left justify in out

AKTUALIZÁCIA

Komisia vychádzala z podkladov, ktoré im poskytol Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), vrátane kamerových záznamov či evidencie otvárania ciel. Vypočúvali aj príslušníkov ZVJS a zdravotnícky personál.

 

"Limity, ktoré mala komisia pri prijímaní správy boli v tom, že nemala prístup k zdravotnej dokumentácii a k informáciám z trestných spisov v konaniach, ktoré vedú orgány činné v trestnom konaní," povedal predseda komisie Tomáš Čitbaj, ktorý v komisii zastupoval kanceláriu verejného ochrancu práv.

 

img


Podľa bývalej ombudsmanky Českej republiky Anny Šabatovej komisia skonštatovala, že príslušníci ZVJS nezavinili smrť Milana Lučanského. "Dávali sme si otázku, či to, že bol generál Lučanský v samoväzbe nemohlo prispieť k jeho duševnému rozpoloženiu. Spomedzi všetkého, čo sa nám podarilo zistiť, to pravdepodobne súvislosť nemalo. Domnievame sa však, že samoväzba by mala byť limitovaná aj pri kolúznej väzbe," doplnila Šabatová.
 

Pôvodný článok

Ako prvý sa vyjadril generálny riaditeľ Justičnej stráže Robert Mudronček. "Dovolím si vyjadriť úprimnú ľútosť, že došlo k úmrtiu v moci štátu," povedal Mudronček. Podľa jeho slov sa snažili zistiť všetko, čo bolo v možnostiach komisie. Bolo dôležité zistiť skutkový stav, či si SR plnila svoje záväzky vo vzťahu ku medzinárodným ľudskoprávnym štandardom. "ZVJS je povinný toto právo dodržiavať aj v prípade, že existuje pochybnosť, že existujú nejake suicidálne tendencie, má povinnosť prijať všetky opatrenia, ktoré takémuto konaniu zabránia" dodal Mudronček.

 

img

 

Počas výkonu trestu Milana Lučanského sa udiali viaceré skutočnosti, ktoré je možné považovať za nie veľmi štandardné. Napríklad Lučanského zranenie oka. Následkom čoho musel podstúpiť operáciu v Ružomberku, a neskôr bol umiestnený v Trenčíne. Po operácii spadol Milan Lučanský z vozíka, a spôsobil si ďalšie zranenie. 

 

Súvisiaci článok: Ako to bolo s Lučanského samovraždou? Správa špeciálnej komisie je takmer dokončená

 

Komisia nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali medializovanú informáciu, ktorá hovorila o tom, že príčinou smrti Milana Lučanského bolo sebapoškodenie a pokus o samovraždu. Všetky podklady, ktoré komisia žiadala, mala aj sprístupnené.  Komisia mala možnosť vypočuť všetkých príslušníkov zboru, vrátane zdravotníckeho personálu. Limity boli, že nemali prístup k zdravotnej dokumentácii a k informáciám z trestných spisov.  Ombudsmanka ľudských práv Českej republiky Šabatová, ktorá má 12-ročnú skúsenosť, vyjadrila radosť, že úmrtie Lučanského nebolo zavinené cudzím pričinením. 

 

Mária Kolíková poďakovala všetkým členom komisie za ich čas a energiu, ktorú investovali do objasnenia nejasností, týkajúcich sa úmrtia Milana Lučanského, napriek pandémii. "Samotná udalosť je tragická a je mi veľmi ľúto, že k nej došlo," povedala Kolíková. Následne vyjadrila úprimnú sústrasť Lučanského rodine. Výsledok pátrania komisie je taký, že nedošlo k preukázaniu pochybenia ZVJS. "Som naozaj presvedčená, že ZVJS si svedomito plní svoju úlohu," dodala Kolíková. Komisia sa venovala aj otázkam štandardov podmienok výkonu trestu, čo považuje Kolíková za dôležité. "Som rada, že spoločnosť na to začína byť citlivá," dodala. Podľa nej to je i ohodnotenie našej spoločnosti v takom zmysle, že spoločnosť je naozaj  citlivá. Vnímajú to ako podnet na zlepšenie podmienok výkonu väzby a trestu. Podotkla, že snaha môže byť akákoľvek, no bez dostatočných financií to nebude úspešné. "Veľmi vítam tie závery, ktoré nás podnecujú urobiť niečo viac pre ľudí, ktorých máme v ústavoch pre výkon trestu," dodala. Záverečná správa kontrolnej komisie bude dnes zverejnená. Mária Kolíková si nemyslí, že zverejnením správy by mohli ovplyvniť svedkov.

 

Počas záverečného hlasovania komisie hlasovalo 16 členov, dvaja členovia mali protichodné názory, jedná sa o Mariana Kotlebu a Denisu Sakovú, záver sa im nezdal dostatočný. Jeden člen komisie sa hlasovania nezúčastnil. Marian Kotleba už svoje stanovisko dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies