Gamestop zmenil investovanie. Z vtipu sa stal miliónový obchod

NETKY.SK • 17 Máj 2024, 17:37 • 2 min
Gamestop zmenil investovanie. Z vtipu sa stal miliónový obchod

GameStop, kamenný predajca videohier, bol v centre fenoménu akciového trhu, vďaka ktorému ceny jeho akcií vyleteli na bezprecedentnú úroveň.

slovakia

left justify in out

Vo svete financií len málo príbehov zaujalo predstavivosť a pozornosť verejnosti ako sága o akciách GameStop. Tento článok sa zaoberá súčasnou situáciou okolo GameStop Corp, skúma ekonomické dôsledky, dynamiku trhu a širší dopad na maloobchodné obchodné prostredie.

GameStop, kamenný predajca videohier, bol v centre fenoménu akciového trhu, vďaka ktorému ceny jeho akcií vyleteli na bezprecedentnú úroveň. Toto bolo spočiatku spustené krátkym tlačením, ku ktorému dochádza, keď cena akcie s vysokou úrovňou krátkeho úroku rýchlo rastie, čo núti predajcov nakrátko kupovať akcie za vyššie ceny, aby pokryli svoje pozície, čo ďalej zvyšuje cenu.

Od mája 2024 sa akcie spoločnosti GameStop obchodujú za približne 20,30 USD, čo je výrazný pokles z 52-týždňového maxima 64,831 USD. Spoločnosť zaznamenala zmenu ceny o -26,63 %, pričom cena akcií klesla o 7,37 USD. Táto volatilita svedčí o pretrvávajúcich výzvach a špekulatívnom charaktere akcie.

Vplyv maloobchodných investorov

Vzostup retailových investorov podporovaný platformami sociálnych médií a aplikáciami na obchodovanie bez provízií spochybnil tradičnú dynamiku trhu. Kolísanie akcií spoločnosti GameStop zaviedlo novú úroveň volatility, ktorá ovplyvňuje portfóliá investorov a stabilitu trhu. Udalosti pritiahli pozornosť regulačných orgánov a vyvolali otázky o manipulácii s trhom a potrebe väčšieho dohľadu.
Úloha sociálnych médií a fór

Online fóra ako r/wallstreetbets spoločnosti Reddit zohrali kľúčovú úlohu pri koordinácii nákupného úsilia medzi retailovými investormi. Kolektívna akcia týchto investorov, často v opozícii voči inštitucionálnym predajcom nakrátko, bola hnacou silou volatility akcií.

Finančná výkonnosť

Napriek trhovému šialenstvu zostáva finančná výkonnosť GameStop pod drobnohľadom. Orientácia spoločnosti na digitálny predaj a elektronický obchod je kritickým faktorom jej dlhodobej životaschopnosti. So správou o výnosoch, ktorá sa očakáva medzi 5. júnom a 10. júnom 2024, investori pozorne sledujú známky udržateľného rastu alebo ďalšieho poklesu.

Príbeh GameStop sa ani zďaleka neskončil a jeho akcie sú naďalej barometrom pre vyvíjajúcu sa dynamiku sily na akciovom trhu. Aj keď budúcnosť akcií GameStop zostáva neistá, udalosti nepochybne zanechali nezmazateľnú stopu vo finančnom svete a zmenili vnímanie maloobchodného investovania a trhových mechanizmov.

Pre komplexnejšie pochopenie je nevyhnutné sledovať nadchádzajúce finančné správy a trendy na trhu, ktoré budú formovať príbeh akcií GameStop v nasledujúcich mesiacoch.

Dramatický nárast ceny

Predajcovia nakrátko zohrali významnú úlohu pri dramatickom náraste ceny akcií spoločnosti GameStop, najmä počas udalosti známej ako „krátke tlačenie GameStop“ v januári 2021.  Investori si pri tomto spôsobe požičiavajú akcie spoločnosti, o ktorej očakávajú, že sa zníži hodnota. Tieto požičané akcie predávajú za aktuálnu trhovú cenu.

Cieľom je v budúcnosti odkúpiť akcie za nižšiu cenu, vrátiť ich veriteľovi a rozdiel vložiť ako zisk. GameStop mal nezvyčajne vysoký krátkodobý záujem, pričom viac akcií bolo predaných nakrátko, ako bolo dostupných na obchodovanie (viac ako 140 % verejných obchodov).

Keď retailoví investori začali skupovať akcie GameStop, čiastočne poháňané diskusiami o subreddit r/wallstreetbets, cena akcií začala rásť. Predajcovia nakrátko boli nútení odkupovať akcie za vyššie ceny, aby pokryli svoje pozície, čo viedlo k ďalšiemu zvýšeniu ceny akcií. To vytvorilo spätnú väzbu, kde rastúca cena prinútila viac predajcov nakrátko pokryť svoje pozície, čím cenu ešte viac zvyšovala.

Počas rally v roku 2024 návrat významného maloobchodného investora známeho ako „Roaring Kitty“ na sociálnych médiách vyvolal novú nákupnú horúčku v akciách GameStop, ktoré boli stále veľmi krátke. To viedlo k výrazným stratám predajcov nakrátko, keďže cena akcií opäť vzrástla.

GameStop využil situáciu

Vedenie spoločnosti GameStop podniklo niekoľko krokov v reakcii na volatilitu cien akcií a situáciu s krátkym stláčaním.

Urýchlili posun smerom k digitálnemu predaju, ktorý už prebiehal, ale vďaka zvýšenej pozornosti na spoločnosť sa viac zameral. Spoločnosť privítala nových členov predstavenstva, vrátane Ryana Cohena, spoluzakladateľa Chewy, ktorý sa významne podieľal na GameStop. Cohen presadil agresívnejšiu digitálnu transformáciu a neskôr sa stal predsedom predstavenstva.

V marci 2021, po počiatočnom náraste cien akcií, spoločnosť GameStop oznámila plány na sekundárnu ponuku akcií. To umožnilo spoločnosti zarobiť na vysokej cene akcií predajom ďalších akcií na získanie finančných prostriedkov.

Vedenie GameStop komunikovalo s akcionármi prostredníctvom hovorcov o zisku a oficiálnych vyhlásení, pričom sa zaoberalo výkonom spoločnosti a budúcimi plánmi bez priameho komentára k výkyvom cien akcií.

Tieto kroky boli súčasťou širšej stratégie spoločnosti GameStop na stabilizáciu spoločnosti a využitie situácie na posilnenie jej finančnej pozície a urýchlenie jej prechodu na elektronický obchod. Reakcia manažmentu bola vo všeobecnosti na trhu dobre prijatá, o čom svedčí aj oživenie ceny akcií po oznámení sekundárnej ponuky.

Je dôležité poznamenať, že hoci manažment využil situáciu na zlepšenie finančného hospodárenia spoločnosti, musel sa tiež vyrovnať s výzvami, ktoré predstavuje takáto bezprecedentná aktivita na trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.morningstar.com, apnews.com, www.realclearscience.com foto: ABC
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies