Firma v Britskej Columbii získala súhlas Health Canada na výrobu a predaj kokaínu

NETKY.SK • 6 Marec 2023, 14:19 • 2 min
Firma v Britskej Columbii získala súhlas Health Canada na výrobu a predaj kokaínu

Premiér Britskej Kolumbie David Eby hovorí, že je „udivený“, že Health Canada udelila spoločnosti zaoberajúcej sa kanabisom právo vlastniť, vyrábať, predávať a distribuovať kokaín.

slovakia

left justify in out

Adastra Labs v Langley, B.C., v tlačovej správe uviedlo, že Health Canada (ministerstvo kanadskej vlády zodpovedné za národnú zdravotnú politiku) jej 17. februára udelilo súhlas na zmenu v rámci licencie predajcu kontrolovaných látok.

Eby na štvrtkovej tlačovej konferencii o financovaní prevencie predávkovania a duševného zdravia povedal, že „ak to Health Canada skutočne urobilo“, federálna agentúra tak urobila bez zapojenia B.C. vlády alebo upovedomenia provincie.

Premiér uviedol, že provincia bude kontaktovať Health Canada so žiadosťou o odpovede.

"Nie je to súčasť nášho provinčného plánu," povedal s odkazom na prebiehajúce úsilie o zastavenie úmrtnosti na predávkovanie, pričom v priemere viac ako šesť ľudí zomiera každý deň v B.C. v roku 2022.

Health Canada nereagovala na žiadosti o komentár.

Dekriminalizácia až 2,5 gramu drog vrátane kokaínu sa začala v B.C. 31. januára po tom, čo federálna vláda schválila výnimku ako súčasť plánu na boj proti kríze z predávkovania, ktorá si v provincii vyžiadala tisíce obetí.

Viac ako 11 000 ľudí zomrelo na nezákonné predávkovanie, odkedy Britská Kolumbia v roku 2016 vyhlásila stav núdze v oblasti verejného zdravia. Úmrtia prudko stúpali, keď sa opioid fentanyl stal dominantnou nelegálnou drogou.

Adastra vo vyhlásení uviedla, že zmenená licencia umožňuje spoločnosti „interagovať“ až s 250 gramami kokaínu a dovážať listy koky s cieľom vyrobiť a syntetizovať látku.

Generálny riaditeľ spoločnosti Adastra Michael Forbes uviedol, že vyhodnotí, ako komercializácia tejto látky zapadá do jej obchodného modelu v snahe postaviť sa tak, aby podporila dopyt po bezpečnej dodávke kokaínu.

Znižovanie škôd je kriticky dôležitá a hlavná téma a vo všeobecnosti zostávame v popredí predpisov o drogách,“ uviedol Forbes. "V decembri 2022 sme proaktívne presadzovali zmenu našej licencie predajcu tak, aby obsahovala kokaín."

Téma licenčného dodatku Adastra o kokaín bola otvorená počas otázky na B.C. zákonodarného zboru, kde tento krok kritizoval líder opozície Kevin Falcon.

"Kokaín nie je predpísaný, nie je bezpečný a toto je nesprávne," povedal Falcon. "Komercializácia kokaínu ako obchodnej príležitosti sa rovná legalizácii obchodovania s kokaínom, bodka."

Kevin Hollett, hovorca B.C. Center on Substance Use, v písomnej odpovedi uviedol, že agentúra vie „veľmi málo“ o výnimke udelenej Adastre.

Hollett povedal, že B.C. politika bezpečného zásobovania vydaná v júli 2021 sa zamerala na opiáty.

 

Originálny článok v angličtine si môžete prečítať tu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies