Železničiarom porastú platy od januára aj u nákladného dopravcu Cargo

NETKY.SK • 30 December 2011, 08:52 • 2 min
Železničiarom porastú platy od januára aj u nákladného dopravcu Cargo

Železničiarom porastú platy od januára aj u nákladného dopravcu Cargo

slovakia

left justify in out

img

Dohodu o novej kolektívnej zmluve na rok 2012 sa odborárom podarilo dosiahnuť aj v prípade tretej železničnej firmy, nákladného dopravcu Železničná spoločnosť Cargo Slovakia. Po stredajších (28.12.) rokovaniach zamestnávateľa s odborármi tak jej pracovníkom porastú od januára platy.
"Dohodli sme sa na zvýšení platov aj v spoločnosti Cargo. Nerád by som však hovoril o detailoch. Tie spresníme až pri podpise kolektívnej zmluvy," priblížil pre TASR šéf Odborového združenia železničiarov (OZŽ) František Petroci. Termín podpisu určí podľa jeho slov zamestnávateľ.
S návrhom novej zmluvy však podľa Petrociho súhlasilo len deväť z jedenástich železničiarskych odborových združení. "Zákon však umožňuje podpis kolektívnej zmluvy aj v takomto prípade," podotkol. Súhlas totiž vyjadrila väčšia časť odborárskych združení, ktorí zastupujú väčšinu pracovníkov vo firme.
Dve odborové združenia, ktoré s návrhom nesúhlasili, žiadali podľa šéfa OZŽ rast platov len pre určitú časť zamestnancov firmy. "Zvýšenie platov si však zaslúžia všetci zamestnanci, pretože sa rovnako všetci podieľajú na chode firmy," zhodnotil Petroci.
Rovnako sa dohoda o kolektívnej zmluve železničiarov na rok 2012 uzavrela aj po utorkovom (27.12) rokovaní u správcu koľajníc, Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Podpis zmluvy sa v súčasnosti pripravuje. Platy zamestnancov ŽSR by tak mali ísť od januára hore. O koľko presne, to chcú odborári rovnako priblížiť až pri samotnom podpise zmluvy.
Už minulý týždeň v stredu (21. 12.) sa podarilo odborárom uzavrieť prvú kolektívnu zmluvu s jedným z troch železničných podnikov. Išlo o osobného dopravcu Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), kde sa dohodli na 3,5-% raste tarifných miezd zamestnancov. Priemerná mesačná mzda zamestnanca ZSSK, ktorá v súčasnosti dosahuje približne 846 eur, by tak mala v budúcom roku vzrásť asi o 27 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies