Elektronické brány zlyhali, na britských letiskách nastal chaos

NETKY.SK • 8 Máj 2024, 10:30 • 2 min
Elektronické brány zlyhali, na britských letiskách nastal chaos

LONDÝN - Elektronické brány prevádzkuje pohraničná stráž (Border Force) patriaca pod ministerstvo vnútra. Táto technológia umožňuje osobám s cestovnými dokladmi obsahujúcimi biometrické údaje plynule prejsť hraničnými kontrolami bez toho, aby ich museli fyzicky skontrolovať colníci.

slovakia

left justify in out

Zlyhanie tohto systému hlásili z londýnskych letísk Heathrow, Stansted a Gatwick i letísk v Manchestri a Edinburgu. Problémy nastali aj na ďalších letiskách v Birminghame, Bristole a Newcastli. Pre poruchu museli zamestnanci letísk cestujúcich odbavovať manuálne.

 

Príčina problému

Hovorca rezortu vnútra neskôr spresnil, že poruchy spôsobil celoštátny technický problém a prvýkrát ich hlásili okolo 20.50 h miestneho času. Podľa neho nič však nenasvedčovalo tomu, že išlo o „škodlivú kybernetickú aktivitu“.

BBC dodáva, že problém sa zrejme netýkal len samotných elektronických brán, pretože aj medzinárodné letisko v Belfaste, ktoré ich nemá, hlásilo narušenie systémov pohraničnej stráže.

Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie a videá, ktoré ukazovali chaos a dlhé rady prichádzajúcich cestujúcich v preplnených príletových halách. Ľudia sa podľa médií sťažovali na nedostatok informácií aj vody, keďže niektorí museli čakať aj pár hodín. V stredu ráno podľa BBC väčšina letov na britských letiskách už odlietala a prilietala načas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR / BBC, Foto: CNBC / Getty Images / Carl Court
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies