Elektrické siete na pokraji kolapsu: Umelá inteligencia ako energetická bomba

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 09:49 • 2 min
Elektrické siete na pokraji kolapsu: Umelá inteligencia ako energetická bomba

Elektrické siete sa pre dopyt po umelej inteligencii dostávajú na pokraj možností. Podľa novej štúdie môže generatívna AI spotrebovať asi 30-krát viac energie než stroje so softvérom pre konkrétne úlohy. Vedci teraz pracujú na možnosti energetického hodnotenia jednotlivých systémov, píše BBC.

slovakia

left justify in out

"Keď používate generatívnu AI, tak ona generuje obsah od nuly, v podstate vymýšľa odpovede," hovorí pre BBC Sasha Luccioniová z firmy Hugging Face, ktorá sa zaoberá strojovým učením a podieľala sa na štúdii.
 
Dátové centrá po celom svete spotrebúvajú stále viac elektriny. V roku 2022 to bolo 460 terawatthodín a Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) očakáva, že do štyroch rokov sa spotreba zdvojnásobí na 1 000 terawatthodín. Tento dopyt zodpovedá zhruba spotrebe elektriny v Japonsku so 125 miliónmi obyvateľov.
 
Niektoré krajiny už dobre vedia, aké sú tieto zariadenia energeticky náročné. V súčasnosti platí moratórium, ktoré bráni výstavbe nových centier v Dubline. Takmer pätinu elektriny v Írsku spotrebujú dátové centrá a očakáva sa, že toto číslo v nasledujúcich rokoch výrazne vzrastie. Írske domácnosti medzitým spotrebu znižujú.

Šéf britskej spoločnosti National Grid v marci uviedol, že dopyt po elektrine od dátových centier v Británii vzrastie v nasledujúcich desiatich rokoch šesťnásobne, čo bude z veľkej časti spôsobené rozvojom AI. National Grid tiež očakáva, že dopyt po elektrine nutnej pre elektrifikáciu dopravy a teplo bude ešte oveľa väčší.
 
Tlak začínajú pociťovať aj energetické firmy z USA, dodáva analytik spoločnosti Wood Mackenzie Chris Seiple. Rastúci dopyt od dátových centier navyše prichádza v čase, keď politika americkej vlády podporuje rozvoj domácej výroby. Zákonodarcovia v niektorých štátoch USA prehodnocujú daňové úľavy pre developerov dátových centier.
 
Niektoré centrá si dnes môžu dovoliť ísť do vzdialenejších lokalít, pretože latencia, teda oneskorenie medzi odoslaním informácie z centra a jej prijatím užívateľom, nie je pre stále obľúbenejšie systémy generatívnej AI veľkým problémom. V minulosti boli dátové centrá, ktoré spracovávali napríklad núdzovú komunikáciu alebo algoritmy finančného obchodovania, umiestňované v blízkosti veľkých obytných zón, aby dosahovali najlepšie časy odozvy.

Riaditeľ firmy Equinix Bruce Owen, zaoberajúci sa výstavbou dátových centier v Británii, si myslí, že dopyt porastie rýchlejšie než nárast efektivity. Predpovedá, že sa bude stavať viac dátových centier, ktorých súčasťou budú zariadenia na výrobu elektriny priamo na mieste. Firme úrady vlani zamietli stavebné povolenie pre dátové centrum v Dubline, ktoré ako zdroj energie malo využívať plyn.
 
Luccioniová zdôrazňuje, že ľudia budú musieť jasne pochopiť, ako sa možnosti, ktoré majú pred sebou, líšia z hľadiska energetickej účinnosti. Pracuje preto na projekte, ktorého cieľom je vytvoriť energetické hodnotenie pre AI.
 
"Namiesto toho, aby ste si vybrali model odvodený od GPT, ktorý je veľmi rozsiahly a spotrebuje veľa energie, môžete si vybrať model s energickou známkou A+, ktorý bude oveľa jednoduchší a úspornejší," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: BBC, Foto: Pixabay
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies