Domáca karanténa bude kratšia!

NETKY.SK • 24 Január 2022, 16:16 • 2 min
Domáca karanténa bude kratšia!

BRATISLAVA - Týkať sa to bude všetkých pozitívnych, bez ohľadu na očkovanie či prekonanie ochorenia. Skrátenie sa týka aj karantény po úzkom kontakte s pozitívnym. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktorá nadobúda účinnosť od utorka 25. januára.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Izolácia bude po novom trvať 5 dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín u pozitívneho nevyskytli príznaky. „Ak sa v ostatných 24 hodinách vyskytli príznaky ochorenia, o ukončení izolácie rozhodne lekár,“ spresnil šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.

 

img

 

Nasledujúcich 5 dní musí táto osoba nosiť na verejnosti respirátor bez výdychového ventilu. Deti v školách a školských zariadeniach môžu nosiť aj rúško.

 

Prečítajte si tiež: Dvaja koaliční partneri nechcú predĺžiť núdzový stav

 

V prípade karantény, teda ak sa osoba dostane do úzkeho kontaktu s pozitívnym človekom, vyhláška zavádza dva režimy. Pre neočkovaných a očkovaných bez posilňujúcej tretej dávky, ktorí sú viac ako 9 mesiacov od zaočkovania, bude platiť povinná 5-dňová karanténa. Vykonanie PCR testu na piaty deň už nebude potrebné pri každom úzkom kontakte. O vykonaní testu na ochorenie COVID-19 najskôr na piaty deň po úzkom kontakte rozhodne ošetrujúci lekár.

 

img

 

Ak sa nevyskytnú príznaky, ďalších 5 dní musí osoba po kontakte s pozitívnym nosiť na verejnosti respirátor, deti v školách a školských zariadeniach môžu nosiť aj rúško. „Je však dôležité všímať si symptómy. Za symptóm sa považuje aj upchatý nos,“ zdôraznila infektologička a členka konzília odborníkov Alena Koščálová. Ak sa počas karantény vyskytnú príznaky ochorenia, o ďalšom postupe rozhodne všeobecný lekár.

 

K téme: Nová vakcína bude chrániť pred koronavírusom aj chrípkou. Stačí len jedna dávka!

 

Ak sa do úzkeho kontaktu dostane plne očkovaní s posilňujúcou dávkou, plne očkovaní do 9 mesiacov od zaočkovania alebo osoba po prekonaní ochorenia COVID-19 pred menej ako 180 dňami, nebude sa na ňu vzťahovať povinná karanténa. Podmienkou je, aby nemala príznaky a nasledujúcich 7 dní musí na verejnosti nosiť respirátor.

 

img

 

Všeobecný lekár však bude môcť rozhodnúť o karanténe, ak napríklad ide o úzky kontakt s osobou v spoločnej domácnosti. Tieto osoby však zostávajú v karanténe, ak sa u nich vyskytol čo i len jeden z klinických príznakov ochorenia COVID-19, či ak ošetrujúci lekár posúdi u tejto osoby karanténu ako potrebnú,“ uvádza vyhláška.

 

ÚVZ pripomína, že medzi najčastejšie klinické príznaky patria zvýšená telesná teplota nad 37 stupňov Celzia, kašeľ, nočné potenie, únava, bolesti hrdla, bolesti hlavy, dýchavičnosť, strata chuti alebo strata čuchu, črevné a zažívacie problémy a pocit upchatého nosa.

 

Možno vás zaujme: Budú sa ženy konečne cítiť bezpečnejšie? Pomôcť im môže novinka, ktorú testuje vláda

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies