AKTUALIZOVANÉ: Dobroslav Trnka ostáva aj naďalej prokurátorom, rozhodol súd

NETKY.SK • 14 Máj 2021, 16:01 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Dobroslav Trnka ostáva aj naďalej prokurátorom, rozhodol súd

ŽILINA – Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka neprišiel o funkciu prokurátora, ale bude preradený na prokuratúru nižšieho stupňa.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 14. mája 19:03

 

Odvolacia komisia po dnešnom pojednávaní na Krajskej prokuratúre v Žiline zrušila rozhodnutie disciplinárnej komisie, ktorá mu v októbri minulého roka navrhla 15-percentné zníženie platu na obdobie troch mesiacov.

 

Bývalý šéf prokuratúry čelil disciplinárnemu konaniu pre výroky týkajúce sa nahrávky so stíhaným Marianom K. a tiež za vyjadrenia k prepusteniu Jozefa Majského z väzby. Výroky odzneli v rozhovore pre televíziu Markíza na jeseň 2019.

Kým odvolanie bývalého generálneho prokurátora odvolacia komisia zamietla, odvolaniu navrhovateľa sčasti vyhovela. Na rozdiel od prvostupňovej komisie vyhodnotila disciplinárny prehrešok ako závažný.

 

„Je to osoba, ktorá zastávala funkciu generálneho prokurátora a s ktorou verejnosť spája celú prokuratúru. Myslíme si, že podanie nepravdivých informácií takouto osobou pre celoštátne médium zvyšuje závažnosť takéhoto konania. Navyše sa informácie týkali kauzy nebankových subjektov, ktorá bola zvlášť citlivá," uviedol pri zdôvodňovaní rozhodnutia predseda komisie Jozef Kováčik.

Preradenie na nižší stupeň prokuratúry je druhým najprísnejším trestom, Kandera však z pozície navrhovateľa odporúčal odvolacej komisii zbaviť Dobroslava Trnku funkcie prokurátora.

 

„Disciplinárna komisia veľmi zodpovedne celú vec posúdila, prebrala celé dokazovanie, ktoré prebehlo na prvom stupni disciplinárneho konania a jej rozhodnutie je nevyhnutné rešpektovať," vyhlásil po vynesení rozhodnutia Kandera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies