Do olympiády v Paríži zostáva 100 dní. V antickej Olympii slávnostne zapálili oheň pre OH 2024

NETKY.SK • 17 Apríl 2024, 14:30 • 2 min
Do olympiády v Paríži zostáva 100 dní. V antickej Olympii slávnostne zapálili oheň pre OH 2024

Pri tradičnom ceremoniáli v antickej Olympii v utorok 16. apríla predpoludním slávnostne zapálili oheň pre Hry XXXIII. olympiády v Paríži. Tie sa uskutočnia od 26. júla do 11. augusta a v stredu 17. apríla sa začalo odpočítavanie zvyšných sto dní do ich otvorenia.

slovakia

left justify in out

Olympijský oheň pre ruinami Hérinho parku v archeologickom parku v Olympii, kde sa konali antické Olympijské hry, zvyčajne zapaľujú s pomocou parabolického zrkadla. Zamračená obloha však znemožnila na tento účel využiť priame slnečné lúče. Herečka Mary Minová, ktorá stvárila veľkňažnú najvyššej gréckej bohyne Héry, preto musela využiť „záložný“ plameň, ktorý bol na rovnakom mieste zapálený v pondelok počas generálky, keď bolo slnečnejšie počasie. Veľkňažná, podobne ako aj ďalšie kňažné, bola tradične odetá v dobovej tunike.

Ako prvému bežcovi olympijskej štafety odovzdala Mary Minová oheň gréckemu olympijskému šampiónovi vo veslovaní z predošlých OH v Tokiu Stefanosovi Ntouskosovi. Ten s pochodňou v jednej a s olivovou ratolesťou v druhej ruke prebehol z miesta pred Hériným chrámom pred zaplneným hľadiskom antického atletického štadióna (najstaršieho na svete) na cestu pri archeologickom parku.

V priľahlom areáli Medzinárodnej olympijskej akadémie vzdal Stefanos Ntouskos pri krátkej zastávke poctu pamiatke „otca“ moderných olympijských hier Pierra de Coubertin, pod ktorého pamätníkom na vlastnú žiadosť pochovali jeho srdce. Potom grécky veslár odovzdal oheň druhému bežcovi štafety, ktorým bola francúzska olympijská víťazka v plávaní Laure Manaudouová.

Symbolicky tak prvé dva úseky olympijskej štafety absolvovali športovec z krajiny, ktorá dala svetu staroveké Olympijské hry (tie sa v štvorročných intervaloch od roku 776 pred n. l. preukázateľne konali počas obdobia takmer 1200 rokov) a hostila i premiérové novoveké (v Aténach 1896), aj športovkyňa z hostiteľskej krajiny nadchádzajúcich hier.

Olympijský oheň, stelesňujúci mier a nádej, bude v najbližších dňoch putovať cez Grécko. Po týždňovej púti ho privítajú v Aténach, kde bude mať štafeta niekoľkodňovú zastávku. Francúzi si ho tam prevezmú pri ceremoniáli na Panaténajskom štadióne, ktorý bol centrom prvých novovekých hier v roku 1896. V tamojšom prístave Pireus potom kazetu s ohňom naložia na plachetnicu Belem, ktorá sa s ním vydá po Stredozemnom mori na púť do Francúzska.

Na pôde hostiteľskej krajiny OH 2024 olympijský oheň privítajú 8. mája v prístavnom Marseille, čo je druhé najväčšie mesto Francúzska. Po pevninskom i zámorskom území Francúzskej republiky bude potom putovať až do 26. júla. Trať štafety povedie celkove cez štyristo miest a s pochodňou sa má vystriedať okolo 10-tisíc ľudí.

Do Paríža štafeta po prvý raz dorazí 14. júla, teda v deň najväčšieho francúzskeho štátneho sviatku, ktorým je výročie dobytia Bastily (14. júla 1789). Po hlavnom meste a po jeho okolí bude oheň putovať až do 26. júla, keď sa uskutoční slávnostné otvorenie hier s vyvrcholením na námestí Trocadéro oproti Eiffelovej veži.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies