Viete, ktorá slovenská dedina sa dostala medzi cestovateľské skvosty Európy?

NETKY.SK • 30 Apríl 2024, 10:16 • 2 min
Viete, ktorá slovenská dedina sa dostala medzi cestovateľské skvosty Európy?

Čarovné destinácie ďaleko od davov, ktoré čakajú, kedy ich objavíte

slovakia

left justify in out

Podľa fotografie a typického vzoru ste to už asi uhádli. Áno, naše Čicmany sa dostali na zoznam prestížneho portálu European best destination, ktorý zostavil najkrajšie cestovateľské drahokamy pre rok 2024. Tajomné zákutia ďaleko od davov, ktoré určite stoja za návštevu. 

Čičmany sú síce "až" na 13. mieste tohto rebríčku, no už to je veľká pocta a svedčí o nevídanej kráse a vzácnosti našej rázovitej obce. Poďte sa s nami pozrieť, s ktorými ďalšími výnimočnými miestami sa dostali medzi top destinácie Európy.

1. Villajoyosa, Španielsko

Ak si chcete spestriť svoju dovolenku aj doslovne, určite navštívte úchvatné mestečko Villajoyosa, čo v kastílčine znamená „klenotnícke mesto“, alebo "mesto šperkov". Tými najväčšími šperkami sú nádherné farebné fasády domov, ktoré namaľovali rybári rovnakými farbami ako svoje lode a vytvárajú tak nádhernú unikátnu scenériu kastílskeho mestečka. 

Villajoyosa jetiež ideálne chránená pred chladnými severnými vetrami vrcholmi pohoria Sierras de Aitana a tak má príjemnú mikroklímu a teplotu počas celého roka. Navštívte tunajší nádherný barokový kostol, prechádzajte sa útulnými uličkami, alebo si vyberte vaše miesto na troch kilometroch lákavých pláží, ktoré sa považujú za najkrajšie v Španielsku.


 




 


2. Ares del Maestre, Španielsko

Ešte zostávame v Španielsku. Na polceste medzi Barcelonou a Valenciou sa ukrýva tajomná, priam rozprávková destinácia Ares del Maestre, ktorá sa na prvý pohľad zapíše do vašich sŕdc. 
 
Ares del Maestre je enkláva, ktorá sa nachádza na vrchole skalnatého kopca a ponúka nádherný výhľad na krajinu „Maestrazgo“. Prejdite sa úzkymi uličkami, objavte majestátny hrad. Toto miesto so spomienkami zo 14. storočia je plné legiend, o ktoré sa s vami podelia miestni obyvatelia. Je vonku príliš horúco? Príďte sa ukryť do „Museo de la Cueva del Castillo - miesta vyhĺbeného v skale, ktoré umožnilo niekdajším obyvateľom ukryť sa pred útokmi nepriateľa a prežiť viac ako rok v úkryte. Nenechajte si ujsť jej strážnu vežu, z ktorej je úchvatný výhľad na celý región.

 

3. Primosten, Chorvátsko

Vďaka svojej blízkosti k nám toto miesto pre slovenských cestovateľov možno nie je až tak neznáme. Portál oceňuje na Primostene skvelý oddych, priaznivé počasie, krištáľovo čistú vodu, zaujímavé kultúrne pamiatky aj gastronómiu.

Primošten v Dalmácii, len 30 minút jazdy autom od známejšieho Šibeniku, sa pýši svojou plážou Raduca Mala s viacerými lákavými barmi, reštauráciami, možnosťami rôznych vodných aktivít. Je to jedna z najdlhších pláží v Chorvátsku (2 km), takže nebudete musieť vstávať veľmi skoro ráno, aby ste našli miesto, kde si vystavíte osušku a užijete si zaslúženú dovolenku.

4. Bokodi, Maďarsko

Ani do tejto destinácie to nebudú mať slovenskí turisti ďaleko. Táto nádherná plávajúca dedina sa nachádza na jazere Bokodi niekoľko kilometrov od Oroszlány a 1 hodinu jazdy autom od Budapešti. Ak hľadáte dokonalý pokoj, romantiku a krásnu prírodu, je to to ideálne miesto pre vás a priam rozprávkový únik pred každodenným stresom.

Zatiaľ čo niektoré chaty sú súkromné a uzavreté, iné sú otvorené pre návštevníkov a ponúkajú vám občerstvenie a prístup na strešnú terasu s výhľadom na toto jedinečné miesto v Európe.

5. Naantali, Fínsko 

A poďme nachvíľu na sever Európy. Naantali je pôvabné mestečko na juhozápade Fínska, neďaleko Turku. Je to čarovné mesto, kde akoby zastal čas, s bohatou ponukou kultúrnych aktivít aj zaujímavou gastronómiou.

V Naantali vás určite zaujme zábavný park „Muumimaailma“ venovaný Muminom - rozprávkovým postavičkám, ktoré v roku 1945 vytvorila fínska spisovateľka Tove Janssonová a ktoré sú druhom hrochov žijúcich vo Fínskom zálive. Muminci, známi z kníh, ale najmä z komiksov, ktoré ilustroval autorkin brat, zožali medzinárodný úspech vďaka rovnomennému kreslenému filmu. Muumimaailma - „svet Muminov“ - na vás čaká na ostrove Kailo, aby ste sa ponorili do detstva a celkom zabudli na čas.

6. Bour, Faerské ostrovy

Na severe ešte zostaňme. Bour na ostrove Vagar, patriacom medzi Faerské ostrovy vás uchváti so svojimi drevenými domami so zelenými strechami a úchvatným výhľadom na čarovnú krajinu a presvedčí vás, že je jedným z najlepších skrytých klenotov v Európe.

Táto maličká dedinka so 70 obyvateľmi naozaj stojí za ten kus cesty. Takmer tisícročie starý Bour, ktorý sa nachádza na západnej strane ostrova Vagar, má úžasný výhľad na oceán a impozantnú „Tindholmur“ - unikátnu skalu, ktorá sa týči z vody.


 


7. Blavand, Dánsko 

Blavand je úchvatná a netradičná prímorská destinácia, ktorá sa nachádza neďaleko nemeckých hraníc, na východe Dánska, len 30 minút od letiska Esbjerg a tri hodiny jazdy autom od Kodane. 

Bunkre postavené na plážach počas druhej svetovej vojny tu boli umelecky pretvorené na kone - symboly mieru. V Blavande si môžete prenajať dom s vlastným bazénom, saunou, vírivkou alebo pohodlný hotel - a zažijete naozaj nezabudnuteľnú a celkom inú dovolenku pri mori so svojskými scenériami.

8. Ulm, Nemecko 

V Bádensku-Württembersku, na hraniciach s Bavorskom nájdete očarujúce mesto Ulm, kde sa dokonale snúbi história s modernou súčasnosťou.

Staré mesto Ulmu je pôvabné vďaka svojim historickým pamiatkam a vzácnej architektúre. Nenechajte si ujsť radnicu a jej farebnú fasádu alebo kaplnku svätého Mikuláša z 13. storočia.

Dávate prednosť modernej architektúre? Navštívte kultúrne centrum mesta Ulm. Chcete sa občerstviť? Objavte rybársku a remeselnícku štvrť a jej početné bary a reštaurácie. Prekročte Dunaj a objavte „Neu-Ulm“ - bavorskú mladšiu sestru Ulmu.


















9. Aljezur, Portugalsko

A späť na juh! Portugalský Aljezur je dokonalým vysnívaným útočiskom s očarujúcou prírodou, jedinečnou destináciou, v ktorej sa sústreďuje to najlepšie z Portugalska - história, gastronómia, pláže, prírodné parky...

Aljezur sa rozprestiera na rozhraní Algarve a Alentejo a možno ste to nevedeli, ale práve tunajší historický hrad dominujúci starému mestu je vyobrazený na vlajke Portugalska? Aljezur je však aj plný moderných reštaurácií a barov, nájdete tu krásne pláže, ako pláž Bordeira alebo veľmi známa pláž Arrifana a Monte Clérigo, kde trénujú surferi.

10. Dartlo, Gruzínsko

O gruzínskej prírode a horách sa hovorí ako o jedných z najkrajších na svete. A Dartlo je zasa považované za najkrajšiu dedinu v Gruzínsku. Jej obranné veže, kostol a historické kamenné domy tvoria jedinečnú scenériu, akú nezažijete a neuvidíte nikde inde. Nie náhodou je toto miesto zaradené medzi najvzácnejšie pamiatky Gruzínska.

Dartlo je východiskovým alebo cieľovým bodom mnohých turistických výletov. Vystúpte do nadmorskej výšky 2000 metrov a objavte jeden z najlepších skrytých klenotov v Európe. Počas pobytu si nenechajte ujsť ani návštevu neďalekého Batumi - pravdepodobne jedného z najúžasnejších miest v Európe s plážami, ruským kolesom, ale aj mrakodrapmi či botanickou záhradou.

 

11. Castro Urdiales, Španielsko

Do tretice sa v tomto rebríčku vraciame do Španielska. Romantický rybársky prístav, stredoveký hrad, úchvatné slnko Kantábrie - Castro Urdiales je skutočne jedným z najlepšie ukrytých klenotov v Európe a najkrajších destinácií v Španielsku.

Kedysi nesmierne bohaté vďaka obchodu s Flámskom, Castro Urdiales zažilo svoj zlatý vek v stredoveku. V Castro Urdiales, ktoré je známe svojim lákavým pobrežím, nájdete aj pláž „Ostende“, ktorá je pomenovaná podľa belgického prímorského letoviska. Ďalšou zaujímavosťou Castro Urdiales je, že jeho templársky hrad bol v 19. storočí mierne upravený a doplnený o maják. V Castro Urdiales na vás čakajú tisíce nezabudnuteľných príbehov a dobrodružstiev.

12. Landmannalaugar, Island

Krajina, kde príroda odhaľuje svoje umenie tým najúchvatnejším spôsobom. Vitajte v Landmannalaugare, dobre ukrytom klenote Islandu. Či už ste skúsený dobrodruh túžiaci po ďalšom adrenalíne, alebo tulák hľadajúci skôr pokoj, vaše cestovateľské srdce sa určite nasýti touto divokou nadpozemskou krásou, ktorú môže ponúknuť len Island.

Landmannalaugar sa nachádza v neúrodnej Islandskej vysočine a je to nádherný región, ktorý formovali sopečné sily pôsobiace už státisíce rokov. Neskutočne sfarebené hory, geotermálne jazierka, možnosti najkrajších výletov a túr, unikátna flóra a fauna a tie najnezabudnuteľnejšie západy slnka - toto bude cestovateľský zážitok na celý život. 



13. Čičmany, Slovensko

Hneď po tejto islandskej exotike nasledujú v rebríčku najkrajších európskych cestovateľských klenotov naše Čičmany! Portál European Best Destinations zdôvodňuje svoju voľbu takto: "Čo tak objaviť jeden zo skrytých slovenských klenotov? Čičmany sú známe svojou ľudovou architektúrou, ktorá pripomína maľované dediny v Rumunsku, vrátane dediny Zalipie s kvetinovými motívmi. Čičmany sa nachádzajú na severe Slovenska a pre svoje kultúrne dedičstvo stoja za tú cestu. Očaria vás jej veľmi kontrastné maľby, ktoré vyzerajú ako hieroglyfy."

Fakt, že našu dedinu zaradil medzi najkrajšie miesta kontinentu medzinárodný portál je o to väčším dôvodom, aby Čičmany určite navštívil každý, kto tak ešte neurobil! 

 

A ktoré ďalšie zaujímavé miesta sa dostali do TOP 18 rebríčka za Čičmanami? 

Na 14. priečke nájdete vulkanický ostrov Pico, patriaci pod Azorské ostrovy so svojimi unikátnymi vinicami. Obrábanie tejto sopečnej pôdy a pestovanie viniča pri oceáne si od obyvateľov Pica vyžadovalo veľkú odvahu a smelosť. Bolo potrebné chrániť vinič kamennými múrmi, ktoré pretínajú ostrov a vytvárajú stavby, aké môžete vidieť len v tomto kúte sveta. Tunajšie lahodné víno môžete ochutnať priamo u výrobcov.

15. miesto obsadila Pont en Royan - jedna z najkrajších dedín vo Francúzsku so svojimi domčekmi, postavenými na okraji útesu a vytvárajúce nezabudnuteľné scenérie.


 

Do top osemnástky sa zmestil aj nemecký Wuppertal na 16. priečke Wuppertal, ktorý je vzdialený len 30 minút jazdy autom alebo vlakom z letiska Düsseldorf. Toto priemyselné mesto sa pred 120 rokmi ako prvé rozhodlo pre futuristické metro zavesené vo vzduchu. Táto 13-kilometrová jednokoľajová železnica je stále v prevádzke a je jedným zo symbolov Wuppertalu.

Čarovné údolie Le Puy en Velay na 17. mieste so svojím magickým dedičstvom láka milovníkov histórie, cestovateľov hľadajúcich duchovno, ale aj nadšencov pešej turistiky. Skala Saint-Michel, na ktorej nájdete kostol v Puy en Velay, je jedným zo symbolov miesta, ktoré priťahuje pútnikov z celého sveta, ale aj milovníkov čipky. Tá je dedičným bohatstvom, ktorého vzácne umenie stále ovláda niekoľko tunajších čipkárok.

Staithes v Severnom Yorkshire v Anglicku na 18. priečke uzatvára rebríček. Krásna prímorská dedinka na svahu, vzdialená len 1,5 hodiny od Newcastlu a Leedsu, je jedným z pokladov grófstva Yorkshire.

 

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Foto: domalenka.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies