Do kín prichádza pokračovanie kultového hororu Osvietenie

NETKY.SK • 8 November 2019, 16:00 • 2 min
Do kín prichádza pokračovanie kultového hororu Osvietenie

BRATISLAVA – Dr. Sleep je horor, ktorý vznikol podľa knižnej predlohy jedného z najznámejších spisovateľov na svete, Stephena Kinga. Pokračovanie kultového filmu "Osvietenie" hodnotia pozitívne diváci, ale aj samotný autor.

slovakia

left justify in out

"Osvietenie" (The Shining) z roku 1980 je fanúšikmi a fanúšičkami milované za svoju mrazivú atmosféru a precízny filmársky prístup legendárneho režiséra Stanleyho Kubricka. V pokračovaní s názvom "Doktor Spánok" (Doctor Sleep) sa vracia Danny, hrdina pôvodného filmu, ktorý z chlapca vyrástol na muža zmietaného traumami. Bude sa musieť postaviť nepriateľom, o akých sa mu ani nesnívalo.

 

img

 

Dej 

Štyridsiatnik Danny Torrance sa pokúša nájsť vnútorný pokoj a vďaka svojej nadprirodzenej schopnosti komunikovať myšlienkami pomáha ľuďom na sklonku životov. Cestu mu však skríži rovnako nadaná teenagerka Abra, ktorá potrebuje pomoc. V pätách má zločineckú skupinu, ktorá sa živí esenciou vypúšťanou práve takto nadanými osobami... pri ich vlastnej smrti. Danny sa tak bude musieť postaviť nielen novým nepriateľom, ale aj vlastným strachom, ktoré naďalej sídlia v hrôzostrašnom horskom hoteli Overlook.

 

img

 

Knižná predloha

Film vznikol ako adaptácia knihy Stephena Kinga, ktorá bola uvedená na pulty v roku 2013. Filmovú novinku zrežíroval uznávaný hororový tvorca Mike Flanagan, ktorý má na svojom konte úspešný seriál The Haunting of Hill House, ale aj adaptáciu Kingovej novely Geraldova hra – obe pre streamovaciu službu Netflix. Výsledkom svojej práce nadchol dokonca aj samotného autora predlohy, ktorý je známy svojím negatívnym vzťahom k sfilmovanému Osvieteniu.

 

"Mikeovi sa podarilo posunúť Kubrickov film o krok ďalej. Jeho snímka robí dve veci – je vynikajúcou adaptáciou knihy Doktor Spánok, ale je aj parádnym pokračovaním filmu Osvietenie," hovorí spokojný Stephen King o najnovšej adaptácii svojej knihy.  Len niekoľko dní od premiéry získal na portáli IMDb hodnotenie 7,5 hviezdičiek z 10, pričom priemerné hodnotenie pre tento žáner je okolo 5 hviezdičiek. Napriek tomu, že kritici mali čo filmu vytknúť, diváci majú pozitívne hodnotenie.

 

img

 

Obsadenie

V hlavnej úlohe sa predstaví Ewan McGregor (Trainspotting, séria Hviezdne vojny), jeho protivníčku stvárňuje čoraz populárnejšia Rebecca Ferguson (Najväčší showman, séria Mission Impossible). Doktor Spánok prichádza do slovenských kín vďaka distribučnej spoločnosti Continental film.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies