Dnes o polnoci končí volebná kampaň do Európskeho parlamentu

NETKY.SK • 5 Jún 2024, 12:49 • 2 min
Dnes o polnoci končí volebná kampaň do Európskeho parlamentu

Na Slovensku sa v sobotu 8. júna v čase od 7:00 do 22:00 h uskutočnia v poradí piate voľby do Európskeho parlamentu po vstupe SR do EÚ. Voliči rozhodnú o 15 poslancoch, ktorí budú zastupovať Slovenskú republiku v EP najbližších 5 rokov.

slovakia

left justify in out

Voličom ostávajú posledné dni na vybavenie hlasovacieho preukazu. Hlasovací preukaz si môžu vybaviť voliči, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku a v deň volieb do Európskeho parlamentu nebudú môcť voliť vo svojom volebnom okrsku. Požiadať oň je potrebné obec trvalého pobytu osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby.

Posledný možný termín je piatok 7. júna v úradných hodinách obce. Požiadať o hlasovací preukaz môžu okrem občanov SR aj občania iných členských štátov Európskej únie s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí sú zapísaní v zozname voličov.

Vo volebnej miestnosti voliči preukážu svoju totožnosť predložením občianskeho preukazu alebo pobytového preukazu občana EÚ. Ak bol voličovi vydaný hlasovací preukaz, predloží aj ten.

Občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku ani inde v EÚ, budú môcť hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti v SR, totožnosť preukážu slovenským cestovným dokladom a súčasne okrskovej volebnej komisii predložia čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.

Za zástenou volič vyberie jeden hlasovací lístok toho kandidujúceho subjektu, ktorému sa rozhodol odovzdať svoj hlas. Vloží ho bez ďalšej úpravy do obálky alebo na ňom vyznačí odovzdanie prednostného hlasu najviac u dvoch kandidátov. Spraviť tak môže zakrúžkovaním poradového čísla kandidáta, ktorému dáva prednosť. Obálku s hlasovacím lístkom vloží následne do volebnej schránky.

Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže hlasovať do prenosnej volebnej schránky. Požiadať o ňu je potrebné obec a v deň konania volieb príslušnú okrskovú volebnú komisiu. Pripomíname, že ak sa však takýto volič nebude nachádzať v územnom obvode svojho volebného okrsku podľa miesta trvalého pobytu, bude potrebovať aj hlasovací preukaz.

Volebná kampaň pred voľbami do EP sa skončí 48 hodín predo dňom konania volieb, teda o polnoci zo stredy 5. júna na štvrtok 6. júna. Následne začína plynúť volebné moratórium, ktoré platí až do skončenia hlasovania na území SR.

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán v zmysle zákona zverejní celkový výsledok volieb až po ukončení hlasovania vo všetkých štátoch EÚ, čo sa očakáva v nedeľu 9. júna o 23:00 h

Počas moratória nemôžu kandidujúce politické subjekty viesť volebnú kampaň. Zakázané je zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky a výsledky volebných ankiet.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Ilustračné foto: slovakia.representation.ec.europa.eu
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies