Divoké kone sa po dvoch storočiach vracajú do kazašských stepí

NETKY.SK • 11 Jún 2024, 16:40 • 2 min
Divoké kone sa po dvoch storočiach vracajú do kazašských stepí

Sedem koní z čriedy tzv. Przewalski, jediný skutočne divoký druh zvieraťa na svete, bol privezený do stredoázijskej krajiny zo zoologických záhrad v Európe.

slovakia

left justify in out

Skupina posledných divých koní na svete sa po približne 200 rokoch vrátila do svojho rodného Kazachstanu. Sedem koní, štyri kobyly z Berlína a žrebca a ďalšie dve kobyly z Prahy, prepravilo do stredoázijskej krajiny dopravné lietadlo českého letectva.

Divoké kone, známe ako kone Przewalského, sa kedysi potulovali po rozsiahlych stepných pastvinách strednej Ázie, kde sa kone po prvýkrát domestikovali asi pred 5 500 rokmi.

Je známe, že ľudia jazdili na koňoch v severnom Kazachstane takmer 2000 rokov pred prvými záznamami o domestikácii v Európe. Ľudská činnosť, vrátane lovu zvierat pre ich mäso, ako aj budovanie ciest, ktoré fragmentovali ich populáciu, priviedli kone v 60. rokoch 20. storočia takmer k vyhynutiu.

Hovorca pražskej zoo Filip Mašek povedal: „Sú to jediné divé kone na svete, ktoré zostali. Mustangy sú domestikované kone, boli predtým divé.“

Kone reintrodukované do Kazachstanu pochádzajú z dvoch skupín, ktoré prežili v mníchovskej a pražskej zoo.

Pôvodne malo ísť osem koní, povedal Mašek, ale jeden kôň si pred odletom z Prahy sadol a museli ho vyložiť a vrátiť do pražskej zoo. „Po návrate sa mu trochu točila hlava, ale už je v poriadku. Tieto kone musia celú cestu stáť – nemôžu si sadnúť, hlavne preto, že ich krv potrebuje správne cirkulovať. Celkovo je to 30-hodinová cesta a kone prežijú, len ak budú stáť celú cestu,“ povedal.

Vrátenie koní z pražskej zoo by pomohlo zvýšiť biodiverzitu v regióne, povedal Mašek. „Kone rozsievajú semená do trusu a keď vyhrabávajú rastliny, pomáhajú vode dostať sa dole do pôdy. Svojím trusom prihnojujú aj step." „Pre mňa,“ povedal, „cieľom modernej zoologickej záhrady nie je len ochrana a chov ohrozených druhov, ale aj ich návrat do voľnej prírody, kam patria.“

Riaditeľ pražskej zoo Miroslav Bobek povedal, že príchod koní bol „takmer zázrakom“, vzhľadom na relatívne krátke prípravy na presťahovanie a neočakávané záplavy v strednom Kazachstane minulý mesiac. "Toto je začiatok úplne novej kapitoly v príbehu posledného divokého koňa na planéte," uviedol v tlačovej správe.

V roku 2011 sa pražská zoo podieľala na reintrodukcii koní Przewalského do Mongolska. Projekt, ktorý zahŕňal deväť preletov koní, pokračoval až do roku 2019, keď sa populácia stabilizovala, uviedol Mašek s tým, že v Mongolsku je teraz asi 1500 divých koní.

Mašek uviedol, že plánom bolo v priebehu nasledujúcich piatich rokov prepraviť do stredného Kazachstanu celkovo 40 koní.

Táto prvá etapa reintrodukcie koní zahŕňala kazašský vládny výbor pre lesníctvo a divočinu, pražskú zoologickú záhradu, zoologickú záhradu Tierpark Berlin, frankfurtskú zoologickú spoločnosť a asociáciu na ochranu biodiverzity Kazachstanu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: The Guardian / Global Rewilding Alliance / D Rosengren
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies