Deň Európy: pred európskymi voľbami sa pamiatky v mestách EÚ rozsvietia v jej farbách

NETKY.SK • 7 Máj 2024, 13:40 • 2 min
Deň Európy: pred európskymi voľbami sa pamiatky v mestách EÚ rozsvietia v jej farbách

EURÓPA - Výzvy na účasť občanov v európskych voľbách, ktoré sú naplánované na 6. - 9. júna, sa mesiac pred ich konaním objavia na významných budovách vo viac ako 60 európskych mestách.

slovakia

left justify in out

Grasalkovičov palác a budova Národnej banky Slovenska v Bratislave, Víťazný oblúk v Paríži, rímske Koloseum či bruselské námestie Grand Place budú pri príležitosti Dňa Európy, ktorý si pripomíname 9. mája, a jedného mesiaca pred európskymi voľbami špeciálne vysvietené s cieľom povzbudiť občanov k účasti v júnových voľbách. Na viacerých významných budovách v rôznych kútoch Európy sa tak od stredy 8. mája do štvrtka 9. mája objaví slogan kampane pred európskymi voľbami „Využi svoj hlas. Nenechaj za seba rozhodnúť iných.“ alebo európska vlajka.

Osvetlená bude napríklad aj budova rakúskeho parlamentu vo Viedni, Most Samuela Becketta a budova írskeho parlamentu v Dubline, radnica vo Vilniuse, pevnosť Fort St Angelo vo Vallette, Prezidentský palác a budova Národnej banky Slovenska v Bratislave a budova rumunského parlamentu v Bukurešti.

Vysvietenie významných budov v mestách vo všetkých kútoch Európy je výsledkom spolupráce Európskeho parlamentu a štátnych i miestnych orgánov s cieľom vyslať signál 440 miliónom občanov EÚ o dôležitosti týchto európskych volieb pre budúcnosť všetkých Európanov. Deň Európy nie je iba dňom pripomínania si minulosti, ale aj príležitosťou zamyslieť sa nad spoločnou európskou budúcnosťou, ktorej význam ešte umocňuje blízkosť tohto dňa k európskym voľbám.

Deň Európy, ktorý pripadá na 9. mája, je každoročnou oslavou mieru a jednoty v Európe. Týmto dňom si pripomíname historickú Schumanovu deklaráciu predstavujúcu myšlienku novej formy politickej spolupráce v Európe, vďaka ktorej sa mala stať vojna medzi európskymi národmi nemysliteľnou. Schumanov návrh je považovaný za začiatok toho, čo dnes poznáme pod názvom Európska únia.

Úplný zoznam pamiatok, ktoré budú vysvietené, je k dispozícii tu. Zábery osvetlených budov budov budú neskôr dostupné tu.

Viac informácií o voľbách do Európskeho parlamentu, o jeho činnosti a úlohe nájdete v Informačnom materiáli Európskeho parlamentu pre médiá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tĺačové stredisko Európskeho parlamentu, Foto: Public Matters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies