Demokrati: "Nie socializmus, nie populizmus, ale reálne riešenia k hypotékam"

NETKY.SK • 10 August 2023, 09:39 • 2 min
Demokrati: "Nie socializmus, nie populizmus, ale reálne riešenia k hypotékam"

BRATISLAVA - Demokrati predstavili opatrenia v boji so zvyšujúcimi sa úrokovými sadzbami, zabezpečia, že sa nikto nebude musieť obávať toho, že príde o strechu nad hlavou, ani drasticky zvýšených splátok hypoték. Predseda Demokratov Eduard Heger navrhuje splátkové moratórium po dobu, kým sa úroky nestabilizujú. Expert strany Demokrati na sociálnu politiku Jozef Mihál navrhuje zvýšenie daňového bonusu na úroky na 600 eur. Demokrati zároveň upozorňujú, že ostatné politické strany pri hypotékach sľubujú nesplniteľné. Žiadny štát na svete totiž nevie splácať hypotéku namiesto ľudí. Demokrati preto vyzývajú ľudí, aby nenaleteli populistickým rečiam.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Príkladom je strana Borisa Kollára, ktorá navrhuje znovuzavedenie nefunkčného bankového odvodu. Eduard Heger pripomenul, že zavedenie bankového odvodu navýšilo poplatky občanom, pretože banky si takto kompenzovali zvýšené náklady, čo Demokrati považujú za neprijateľné. “Zrušením bankového odvodu sa nám podarilo získať 'zamrznutú' miliardu eur, ktorá bola použitá okrem iného na výstavbu priemyselného parku Valaliky, v ktorom práve vďaka rozhodnutiu mojej vlády pribudli tisícky pracovných miest pre občanov východného Slovenska,” pripomenul Heger.

 

Podľa Hegera by sme sa mali sústrediť na pomoc ľuďom so splácaním hypoték. “Prinášame riešenie v podobe prepracovaného systému odkladu splátok. Je to nástroj, ktorý vieme okamžite nasadiť na to, aby občania neprišli o strechy nad hlavou. Financovanie týchto a ďalších opatrení by sme vedeli zabezpečiť prostredníctvom dane z nadmerných ziskov v určitých odvetviach, ktoré zarábali najmä na dôsledkoch krízy,” hovorí Heger.

Podľa Hegera by sa voliči mali byť obozretný voči tomu, čo im politické strany sľubujú. Podľa neho nie je zodpovedné, že sa oháňajú napríklad zavedením bankového odvodu, ktorý sme už na Slovensku mali a vieme, že nefunguje. “Je to škodlivý populizmus,” vyhlásil Heger.

 

Mladým rodinám plánujú Demokrati pomôcť navýšeným daňovým bonusom na úroky z hypotéky. “Daňový bonus zvýšime na 600 eur ročne. To znamená, že na jednej splátke ušetríte až 50 eur za mesiac. Za určitých podmienok môžeme pristúpiť aj k znovuzavedeniu štátneho príspevku na hypotéku pre mladých, vrátane spoluúčasti bánk,” informoval Jozef Mihál.

 

“To čo predvádzajú ostatné strany pri hypotékach je pokus o socializmus, priam komunizmus. Žiadny štát na svete nevie splácať hypotéku namiesto ľudí. Naše riešenie je férové - ak sa zvýši úroková sadzba dať ľuďom možnosť na odklad splátky, aby si vedeli nastaviť rodinný rozpočet. Zároveň vytvoriť fond solidarity, kde by bola cielená ale dočasná pomoc pre tých, ktorým by reálne hrozilo, že prídu o strechu nad hlavou. A samozrejme zvýšenie daňového bonusu na úroky,” povedal Juraj Šeliga a pripomenul, že Demokrati už v parlamente ako prvý krok sme presadili ľahšie manažovanie splácania hypoték. Dlžník môže kedykoľvek bez poplatku splatiť časť hypotéky formou mimoriadnej splátky, doteraz to bolo možné len raz ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Demokrati / Matúš Mandrák Foto: SLOVAK.press
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies