Ďalší miliardár plánuje v ponorke preskúmať Titanic. Pred rokom 5 ľudí našlo smrť pri podobnej expedícii + VIDEO

NETKY.SK • 30 Máj 2024, 10:42 • 3 min
Ďalší miliardár plánuje v ponorke preskúmať Titanic. Pred rokom 5 ľudí našlo smrť pri podobnej expedícii + VIDEO

Americký miliardár a hlbinný prieskumník plánujú ísť ponorkou na expedíciu k Titanicu. Informuje o tom BBC. Deje sa to len necelý rok po tom, ako päť ľudí zahynulo pri implózii ponorky OceanGate na ceste k vraku najslávnejšieho zaoceánskeho parníka.

slovakia

left justify in out

Magnát z Ohia Larry Connor a Patrick Lahey, spoluzakladateľ spoločnosti Triton Submarines, tvrdia, že sa chcú ponorkou dostať do hĺbky približne 3 800 metrov, aby si pozreli vrak lode, ktorý leží v severnej časti Atlantického oceánu, uvádza BBC.
 
Connorov hovorca ale uviedol, že cesta sa uskutoční až po úplnom certifikovaní plavidla námornou organizáciou. Kedy ale expedícia vyrazí ešte nie je známe.
 
Dvojica plánuje použiť ponorku s názvom Triton 4000/2 Abyssal Explorer - “4000“ odkazuje na hĺbku v metroch, do ktorej sa môže plavidlo bezpečne ponoriť.
 
“Chcem ukázať ľuďom na celom svete, že hoci je oceán mimoriadne silný, môže byť nádherný, príjemný a naozaj môže zmeniť život, ak naň idete správnym spôsobom,“ povedal Connor pre denník Wall Street Journal.
 
Súkromný sektor podmorského prieskumu po katastrofe Titanu utrpel ranu a dvojica dúfa, že úspešná plavba opäť vzbudí záujem.
 
Ponorka Titan, ktorú postavila spoločnosť OceanGate, bola vyrobená z uhlíkových vlákien a bola certifikovaná len do hĺbky 1 300 metrov, čo je ďaleko od hĺbky oceánskeho dna, kde leží vrak Titanicu.
 
Posádka na palube ponorky, ktorá sa stratila počas ponoru, neprežila. Na palube plavidla boli britskí podnikatelia Hamish Harding a Shahzada Dawood. Ten na expedíciu vzal aj svojho syna Sulemana. Súčasťou posádky boli aj generálny riaditeľ OceanGate Stockton Rush a bývalý francúzsky námorný potápač Paul-Henry Nargeolet.
 
Odborníci v minulosti firmu upozorňovali, že jej stroj nie je dostatočne otestovaný, a médiá pripomínali skoršie vyhlásenia riaditeľa firmy Stocktona Rusha, v ktorých sa prejavoval jeho laxný prístup voči reguláciám.
 
Španielsky inžinier a oceánsky expert José Luis Martín načrtol, čo sa dialo v posledných chvíľach v ponorke Titan pred jej zničením 18. júna, píše New York Post.
 
"Všetci padajú a tlačia sa jeden na druhého. Predstavte si tú hrôzu, strach a agóniu. Muselo to byť ako z hororu," dodal odborník, ktorý sa domnieva, že všetko sa udialo počas 48 až 71 sekúnd voľného pádu. Za ten čas si skupina podľa neho uvedomovala vážnosť situácie.
 
Vysvetlil, že "keď ponorka padla do hlbín oceánu, jej trup bol pravdepodobne vystavený náhlemu zvýšeniu tlaku", čo viedlo k "silnému stlačeniu" trupu ponorky v hĺbke okolo 2 700 metrov.
 
"Po týchto 48 sekundách alebo jednej minúte nastáva implózia a okamžitá smrť," dodal expert. Medzi príčinami smrteľnej implózie ponorky boli uvedené štrukturálne problémy s trupom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: BBC, Wall Street Journal, TA3, Foto: X (screenshot)
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies