Čistý domov, čistá myseľ: Podľa vedcov miera upratanej domácnosti ovplyvňuje hladiny kortizolu a stresu v tele

NETKY.SK • 15 Jún 2024, 17:32 • 2 min
Čistý domov, čistá myseľ: Podľa vedcov miera upratanej domácnosti ovplyvňuje hladiny kortizolu a stresu v tele

Prieskum , ktorý uskutočnila National Sleep Foundation, zistil, že ľudia, ktorí si každé ráno ustelú postele, majú o 19 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú pravidelne hlásiť dobrý spánok. Ľudia, ktorí sa zúčastnili prieskumu, tiež uviedli, že majú čisté obliečky – konkrétne 75 percent ľudí uviedlo, že si lepšie oddýchnu, keď sú obliečky čerstvo vyčistené, pretože sa cítia pohodlnejšie.

slovakia

left justify in out

Mnoho aspektov vášho každodenného života ovplyvňuje vaše duševné zdravie vrátane vášho životného priestoru. Keď je váš domov neporiadok a neporiadok, môže to negatívne ovplyvniť vaše duševné zdravie, rovnako ako ho môže pozitívne ovplyvniť čistý priestor. Možno budete prekvapení, ako je prepojený váš domov a vaša psychická pohoda. Zistite, ako tieto dve veci idú ruka v ruke a ako si môžete udržať svoje duševné zdravie neporušené. 

Špinavá domácnosť sa rovná privysoký kortizol

Udržiavanie vecí v čistote je pre vás dobré a veda to len potvrdila. Štúdia vedená docentkou NiCole R. Keith, Ph.D., výskumnou vedkyňou a profesorkou na Indiana University, zistila, že ľudia s upratanou domácnosťou sú na tomzdravotne lepšie ako tí, ktorí čistú domácnosť často nemajú.

Keith a jej kolegovia sledovali fyzické zdravie 998 Afroameričanov vo veku od 49 do 65 rokov, čo je demografický údaj, o ktorom je známe, že má zvýšené riziko srdcových chorôb. Účastníci, ktorí udržiavali svoje domovy čisté, boli zdravší a aktívnejší ako tí, ktorí to neurobili. Štúdia z roku 2010 publikovaná vo vedeckom časopise Personality and Social Psychology Bulletin použila softvér na jazykovú analýzu na meranie spôsobu, akým 60 jednotlivcov diskutovalo o svojich domovoch. Ženy, ktoré opísali svoj životný priestor ako „preplnený“ alebo plný „nedokončených projektov“, boli častejšie depresívne a unavené ako ženy, ktorých byty neboli usporiadané a čisté.

Vedci tiež zistili, že ženy s preplnenými domami vykazovali vyššie hladiny stresového hormónu kortizolu.

Neupratané priestory vám vedia sťažiť spánok, sústredenie sa aj pohodlie.
Neupratané priestory vám vedia sťažiť spánok, sústredenie sa aj pohodlie.
Zdroj: foto: summitmaids.com

Obtiažnosť pri sústredení sa

V roku 2011 vedci z Princetonskej univerzity zistili, že neporiadok môže v skutočnosti sťažiť zameranie sa na konkrétnu úlohu. Konkrétne zistili, že vizuálna kôra môže byť zahltená predmetmi, ktoré nie sú relevantné pre úlohu, čo sťažuje prideľovanie pozornosti a efektívne vykonávanie úloh.

Prieskum , ktorý uskutočnila National Sleep Foundation, zistil, že ľudia, ktorí si každé ráno ustelú postele, majúo 19 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú pravidelne hlásiť dobrý spánok. Ľudia, ktorí sa zúčastnili prieskumu, tiež uviedli, že majú čisté obliečky – konkrétne 75 percent ľudí uviedlo, že si lepšie oddýchnu, keď sú obliečky čerstvo vyčistené, pretože sa cítia pohodlnejšie.

Lepší spánok zaručený

Rovnako ako fyzická aktivita zmierňuje stres, môže vám tiež pomôcť lepšie spať. Keď upratujete a rozpumpujete srdce, telom sa vám vyplavia endorfíny, ktoré môžu tiež viesť k lepšiemu spánku v noci.Endorfíny nielenže znižujú hladinu stresu, ale podľa ADAA  skutočne pomáhajú vášmu mozgu odpočívať.

Ak váš preplnený priestor ovplyvňuje váš spánok, zamerajte svoju energiu najprv na poriadok v tomto priestore, pretože spánok je neuveriteľne dôležitou súčasťou vášho fyzického aj duševného zdravia

Kvalita spánku je priamo úmerná s čistým posteľným prádlom.
Kvalita spánku je priamo úmerná s čistým posteľným prádlom.
Zdroj: foto: parsemus.org

Žiadne všetko alebo nič!

Aj keď nezápasíte s vážnejšou úzkosťou, snaha upratať celú izbu alebo šatník môže byť mimoriadne zdrvujúca, zdôrazňuje. Urobte si svojeciele v oblasti upratovania čo najmenšie a uskutočniteľné – a úplne upustite od dokonalosti a myslenia typu všetko alebo nič.

Skúste každú úlohu rozdeliť na malé (menšie!) časti, aby ste sa zbytočne nepreťažili počas plného dňa. Upratovanie vám môže pripadať ako nadľudská námaha, no vedzte, že aj keď ide o obyčajné odloženie riadu, vašej psychike sa to môže veľmi vypomstiť.

Ďalším fantastickým spôsobom, ako urobiť upratovanie a organizovanie úloh menej skľučujúcim, je nastaviť časovač a zastaviť upratovanie hneď, ako to skončí. Vyskúšajte psychológov trik „15-minútové víťazstvo“.

Upratovanie domácnosti si rozdeľte na menšie časti, aby u vás nevznikol syndróm vyhorenia.
Upratovanie domácnosti si rozdeľte na menšie časti, aby u vás nevznikol syndróm vyhorenia.
Zdroj: foto: Getty Images

Keď sa nesústredíte na neporiadok okolo vás, môžete sa namiesto toho sústrediť na dôležité úlohy, ako je práca. Čistý priestor môže uľahčiť aj voľný čas. Ak vaša obývačka nie je plná neporiadku, môžete pokojne sledovať televíziu, pretože vaše oči neskenujú miestnosť a obávajú sa neporiadku. Už spomínaná štúdia, ktorá zistila, že neporiadok sťažuje sústredenie, dospela k záveru, že čisté priestory robia pravý opak.

Ak zistíte, že máte problém sústrediť sa kvôli neporiadku, ktorým ste obklopení, skúste upratať malé miesta naraz, aby vás táto úloha nezaťažovala. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: psychologytoday, realsimple.com, cnet.com. titulná foto: additudemag.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies