India, Srí Lanka a Nepál odkazujú Rusku: Vráťte nám našich občanov, ktorých ste podvodne naverbovali do armády!

NETKY.SK • 12 Jún 2024, 20:17 • 2 min
India, Srí Lanka a Nepál odkazujú Rusku: Vráťte nám našich občanov, ktorých ste podvodne naverbovali do armády!

Naí Dillí - India vyzvala Rusko, aby repatriovalo jej občanov, ktorí boli naverbovaní do ruskej armády. Spravila tak po tom, čo boli nedávno vo vojne na Ukrajine zabití dvaja Indovia, informuje AP.

slovakia

left justify in out

"Chcem vás uistiť, že indická vláda berie túto záležitosť veľmi vážne," uviedol námestník indického ministra zahraničných vecí Vinay Kwatra.
 
Indický rezort diplomacie informoval, že je v kontakte s ruskými úradmi, aby zariadil repatriáciu pozostatkov dvoch Indov, ktorí nedávno zahynuli vo vojne na Ukrajine. Ďalší dvaja občania Indie prišli o život v boji na Ukrajine aj začiatkom tohto roka.

Obrazok
Zdroj: indianexpress.com

India už skôr uviedla, že rokuje s Ruskom o návrate jej občanov, ktorí boli podľa Naí Dillí podvedení, aby pracovali pre ruskú armádu. Indická federálna vyšetrovacia agentúra uviedla, že sa jej podarilo rozbiť sieť obchodníkov s ľuďmi, ktorí lákali ľudí do Ruska pod zámienkou práce.
 
Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu sa India vyhýba hlasovaniu proti Rusku v OSN aj kritike ruského prezidenta Vladimíra Putina. India pritom považuje Rusko za spojenca overeného časom ešte z obdobia studenej vojny, pričom s Ruskom spolupracuje v oblasti obrany, jadrovej energie či objavovania vesmíru.

Obrazok
Zdroj: AP

Srí Lanka tento týždeň uviedla, že rokovala s Ruskom a dostala uistenie, že Moskva prestane verbovať do bojov na Ukrajine jej občanov. Podľa srílanských úradov sú Srílančania podvádzaní a cestujú do Ruska pod falošným prísľubom dobrej mzdy a iných výhod vrátane ruského občianstva. Niekoľko Srílančanov pritom údajne už v bojoch na Ukrajine taktiež zahynulo a rodinní príslušníci žiadajú ich návrat do vlasti.
 
Aj Nepál v januári požiadal Rusko o návrat stoviek svojich občanov naverbovaných do bojov na Ukrajine, kde už údajne zomrelo najmenej 14 Nepálčanov.

Obrazok
Zdroj: dw.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AP, Foto: thewire.in
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies