Čínska armáda predviedla robotického bojového „psa“ vybaveného guľometom +VIDEÁ

NETKY.SK • 28 Máj 2024, 19:43 • 2 min
Čínska armáda predviedla robotického bojového „psa“ vybaveného guľometom +VIDEÁ

SVAY CHOK -Jednou z najnovších vojnových zbraní, ktoré vyrába Čína je robotický pes so zbraňami. Vyzerá to ako niečo z dystopickej show „Black Mirror“, ale je to len najnovšia adaptácia robotiky pre moderné bojisko.

slovakia

left justify in out

Počas nedávnych vojenských cvičení s Kambodžou predviedla čínska armáda robotického psa s automatickou puškou namontovanou na chrbte, čím v podstate premenila najlepšieho (elektronického) priateľa človeka na stroj na zabíjanie. „Môže slúžiť ako nový člen v našich mestských bojových operáciách a nahrádzať našich (ľudských) členov pri vykonávaní prieskumu a identifikácii (nepriateľa) a zasiahnutí cieľa,“ hovorí vojak označený ako Chen Wei vo videu štátnej televízie CCTV.

Dvojminútové video natočené počas čínsko-kambodžského cvičenia „Zlatý drak 2024“ tiež ukazuje, ako robotický pes kráča, poskakuje, ľahne si a pohybuje sa dozadu pod kontrolou vzdialeného operátora.

V jednom cvičení vedie robot strieľajúci z pušiek pešiu jednotku do simulovanej budovy. Druhá časť videa tiež ukazuje automatickú pušku namontovanú pod šesťrotorovým leteckým dronom, čo ilustruje to, čo video hovorí, že je čínska„rôzna inteligentná bezpilotná technika“.

Vojenské využitie robotických psov – a samozrejme malých leteckých dronov – nie je žiadnou novinkou. Video CCTV z minulého roka tiež poukázalo na čínske elektronické psy vyzbrojené puškami na spoločnom cvičení čínskych, kambodžských, laoských, malajzijských, thajských a vietnamských armád, ktoré sa konalo v novembri minulého roka v Číne.

V roku 2020 americké letectvo demonštrovalo, ako používa robotických psov ako jeden článok vo svojom systéme Advanced Battle Management System (ABMS), ktorý využíva umelú inteligenciu a rýchlu analýzu údajov na detekciu a boj proti hrozbám pre americké vojenské prostriedky.

A od ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 sa bezpilotné lietadlá stali bežnou vecou na bojisku, na súši, na mori aj vo vzduchu, pričom lacné diaľkovo ovládané vozidlá sú schopné vyradiť sofistikované vojenské stroje, ako sú tanky a dokonca aj vojnové lode.

Smrtiace schopnosti bezpilotných lietadiel na ukrajinských bojiskách ich ukázali ako skvelé vyrovnávacie prostriedky, ktoré umožňujú vojenským silám s malým rozpočtom na obranu konkurovať podstatne lepšie vyzbrojeným a financovaným nepriateľom.

Čína je jedným z popredných svetových exportérov bezpilotných lietadiel, ale minulý rok jej ministerstvo obchodu zaviedlo kontrolu exportu technológie bezpilotných lietadiel s odvolaním sa na potrebu „chrániť národnú bezpečnosť a záujmy“.

Napriek tomu sa zdá, že robotické psy získavajú veľa publicity pre ľudovú oslobodzovaciu armádu. A psi sa objavujú na silne regulovaných čínskych sociálnych médiách už najmenej rok.

Podľa štátneho denníka Global Times prítomnosť robotických psov na cvičeniach so zahraničnými armádami naznačuje pokročilý stupeň vývoja. „Zvyčajne sa do spoločného cvičenia s inou krajinou nedostane nové vybavenie, takže robotické psy musia dosiahnuť určitú úroveň technickej vyspelosti,“ cituje Global Times nemenovaného odborníka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: CNN / CCTV
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies