Chystáte sa do Španielska? Vlaňajšok bol v krajine druhý najhorúcejší

NETKY.SK • 30 Máj 2024, 17:32 • 2 min
Chystáte sa do Španielska? Vlaňajšok bol v krajine druhý najhorúcejší

MADRID - Rok 2023 bol v Španielsku druhým najhorúcejším od začiatku záznamov s priemernou teplotou 15,2 stupňa Celzia. Prekonal ho len rok 2022, vyplýva zo správy španielskeho Meteorologického úradu (AEMET).

slovakia

left justify in out

Priemerná teplota bola vlani o 1,2 stupňa vyššia, než je bežné. Hovorca AEMET Ruben del Campo uviedol, že z obdobia celého roka je to dosť veľa.
 
V roku 2022 bola priemerná teplota 15,5 stupňa Celzia. Jej hodnota vtedy po prvý raz od začiatku meraní v roku 1961 prekročila 15 stupňov.
 
Priemerná teplota ovzdušia sa v Španielsku od začiatku záznamov v roku 1961 zvýšila o viac než 1,5 stupňa. Nárast teplôt podľa del Campa spôsobujú najmä klimatická zmena a emisie skleníkových plynov.
 
Minulý rok bol tiež šiesty v krajine najsuchší s úhrnom zrážok o 84 percent nižším, než je priemer. Priemerná teplota morskej vody v okolí Španielska presiahla 20 stupňov.
 
Vážne sucho vlani zasiahlo autonómne spoločenstvo Katalánsko na severovýchode Španielska i Andalúziu na juhozápade a miestne úrady museli prijať núdzové opatrenia, uzatvára AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AEMET, AFP, Foto: Freepik
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies