Český lev pozná tohtoročné nominácie. O ceny sa uchádzajú aj Slováci

NETKY.SK • 19 Január 2022, 07:22 • 2 min
Český lev pozná tohtoročné nominácie. O ceny sa uchádzajú aj Slováci

PRAHA - Kandidátov na trofeje v 29. ročníku udeľovania cien predstavila v utorok Česká filmová a televízna akadémia. Najviac sošiek, konkrétne 13, môžu získať drámy Zátopek a Okupace.

slovakia

left justify in out

Priamo na tlačovej konferencii k nomináciám udelili Cenu filmových fanúšikov a Cenu za najlepší filmový plagát – obe získala snímka Zátopek. Odovzdávanie cien bude vysielať 5. marca naživo Česká televízia na ČT1.

 

 

Najväčšiu pozornosť akademikov si získali životopisná dráma Zátopek režiséra Davida Ondříčka a debut režiséra Michala Nohejla Okupace, tragikomická dráma z obdobia normalizácie. Celkovo 11 nominácií získala fantastická komédia slovenského režiséra Martina Šulíka Muž so zajačími ušami

 

Prečítajte si tiež: Kinám klesla návštevnosť

 

Deviatimi nomináciami sa môže pochváliť Atlas vtákov, sonda do komplikovaných rodinných vzťahov a sveta komunikačných technológií, ktorej režisérom je slovinský filmár Olmo Omerzu. Osem nominácií si vyslúžili Chyby, romantická dráma režiséra Jana Prušinovského.

 

Všetky spomínané tituly sú nominované na Najlepší celovečerný hraný film a ich režiséri obsadili kategóriu Najlepšia réžia. 

 

img

Martin Šulík

 

Cenu pre Najlepšiu herečku v hlavnej úlohe si môžu odniesť Alena Mihulová, Anna Kameníková, Pavla Gajdošíková, Eliška Křenková alebo Martha Issová. V rovnakej mužskej kategórii sú nominovaní Miroslav Donutil, Jan Jankovský, Miroslav Krobot, Martin Pechlát a Václav Neužil. 

 

Za Najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe vyhlásia Elišku Křenkovú, Evu Hacurovú, Denisu Barešovú, Zuzanu Mauréry alebo Antoniu Formanovú. V kategórii Najlepší herec vo vedľajšej úlohe sa stretli Martin Pechlát, Oldřich Kaiser, Otakar Brousek, Hynek Čermák a Robert Mikluš. 

 

img

Zuzana Mauréry

 

Už po druhý raz otvorili ďalšie kategórie aj pre televízne projekty a rovnako tak po druhý raz samostatne súťažia animované a krátke filmyCeny Český lev odovzdajú filmovým tvorcom v sobotu 5. marca v Dvořákovej sieni pražského Rudolfina. Večerom bude sprevádzať režisér, herec a moderátor Jiří Havelka.

 

Celkovo 184 akademikov vyberalo z 84 hraných, dokumentárnych, animovaných a krátkych filmov i televíznych diel spĺňajúcich štatút cien Český lev.

 

Možno vás zaujme: Kino Lumiére sa otvára divákom, pokračujú aj projekcie vo virtuálnej kinosále

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies