Bývalý šéf BP Browne nevyjednával o výmene atentátnika za kontrakty pre BP

NETKY.SK • 16 August 2010, 07:37 • 2 min
Bývalý šéf BP Browne nevyjednával o výmene atentátnika za kontrakty pre BP

Bývalý šéf BP Browne nevyjednával o výmene atentátnika za kontrakty pre BP

slovakia

left justify in out

img

Bývalý výkonný riaditeľ britskej ropnej spoločnosti BP John Browne odmietol, že by s líbyjským prezidentom Muammarom Kaddáfím rokoval o prepustení atentátnika na lietadlo spoločnosti PanAm v roku 1988 výmenou za kontrakty na ťažbu ropy pre spoločnosť BP.
      Browne, ktorý svoje 12-ročné pôsobenie na čele BP ukončil v roku 2007, povedal, že s Kaddáfím sa počas riadenia firmy stretol dvakrát a rokovali o prieskume a ťažbe ropy a zemného plynu v Líbyi. Nikdy však s ním nehovoril o prípadnej výmene Abdala Basata al-Migrahího za kontrakty pre firmu a ani s britskou vládou o tom nevyjednával.        
      Abdala Basata al-Migrahího odsúdili v Škótsku v roku 2001 za bombový útok na lietadlo spoločnosti PanAm na doživotie. V lietadle, ktoré pred Vianocami v roku 1988 letelo z Londýna do New Yorku, zahynulo všetkých 259 ľudí, z toho vyše 180 Američanov. Na zemi zomrelo ďalších 11 ľudí.  
      Po ôsmich rokoch však škótska vláda vlani v auguste umožnila atentátnikovi návrat do Líbye s tým, že zomiera na rakovinu prostaty a ostávajú mu tri mesiace života. Dodnes ale žije, čo ešte viac zhoršilo vzťahy medzi Britániou a USA, ktoré protestovali už v čase jeho prepustenia proti tomuto kroku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies